Ceo pravoslavni svet zatvara crkve, samo bi SPC da ih otvori

Prenosimo sa portala Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić juče je trebalo da odluče o zahtevu Srpske pravoslavne crkve, koja je u jeku epidemije od državnog vrha zatražila da na Uskrs bude ukinuta potpuna zabrana kretanja, te da se vernicima tog dana omogući da prisustvuju liturgijama od pet do 10 časova ujutro.

Za razliku od SPC, gotovo sve pravoslavne crkve u okruženju već su donele odluku da njihovi hramovi na Uskrs budu zatvoreni za vernike, a Grčka pravoslavna crkva odlučila je da proslavu Uskrsa odloži za kraj maja.

Prema najavama, Vučić i Brnabić su juče u toku dana trebali da održe kosultacije o merama koje će u Srbiji važiti za uskršnje praznike. Iako je predsednik države ranije naveo da će građani u svojim domovima moći da obeleže Uskrs, SPC je uputila zahtev predstavnicima vlasti da se vernicima koji nisu u samoizolaciji u nedelju dozvoli prisustvo liturgijama.

Za razliku od Srpske, brojne pravoslavne crkve širom Evrope već su odlučili da zatvore vrata svojih hramova tokom uskršnjih praznika.

Među prvima je to učinio Sinod Grčke pravoslavne crkve, koji doneo odluku da proslavu tog praznika odloži za Odanije Vaskrsa, u noći između 26. i 27. maja.

Rumunska pravoslavna crkva je zbog koronavirusa obustavila sve obrede do daljnjeg, a vernici, kako im je sugerisano, moći će da drže upaljene sveće na balkonima i dvorištima svojih kuća i izgovaraju molitve. Zbog epidemije kovida 19 građani Ukrajine pozvani su da preko televizija prate liturgije.

“U stalnom smo dijalogu sa svi verskim liderima. Došli smo do situacije da moramo da promenimo tradiciju zarad zdravlja i života ljudi”, naveo je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U Rusiji još nema jasne odluke državnih organa kako će pravoslavni vernici proslaviti Uskrs. Mediji prenose da je Ruska pravoslavna crkva poručila građanima da se pripreme na to da će se Sveta liturgija na Vaskrs prenositi putem medijskih servisa, jer im neće biti dozvoljeno da dođu u hram, a ruski patrijarh Kiril pozvao je vernike da ostanu kod kuće.

Među retkim crkvama čiji će hramovi biti otvoreni, bar prema najavama, je Bugarska pravoslavna crkva, ali, kako je saopšteno, vernicima neće davati blagoslovene vrbove grane, što je običaj u toku Cvetne nedelje i redovno će obavljati dezinfekciju.

Papa držao misu bez vernika

Sa druge strane, katolički vernici Uskrs su obeležili prošle nedelje i to uglavnom u svojim domovima. Poglavar rimokatoličke crkve uskršnju misu je održao iza zatvorenih vrata, u gotovo praznoj bazilici Svetog Petra. Kako su preneli mediji, na misi koja se obično održava u punoj crkvi sa oko 10.000 ljudi, bilo je samo dvadesetak ljudi, uključujući nekoliko pomoćnika i hor manji od uobičajenog.

U susednoj Hrvatskoj Katolička crkve je uoči Uskrsa poručila svojim vernicima da ne dolaze u crkve, jer neće biti tradicionalnih misnih slavlja i pozvala ih da se “molitvama pridruže iz svojih kuća”.

Međutim, uprkos zabrani javnih okupljanja, misa je održana u Splitu na kojoj su nekolicina vernika i sveštenik napali novinare koji su ih snimali. Zbog okupljanja ispred Crkve, policija je podnela 13 prekršajnih prijava.

U Poljskoj, koja je jedna od najreligioznijih zemalja u Evropi, prema pisanjima medija, misama je moglo da prisustvuje samo pet ljudi istovremeno, a neki sveštenci su za Uskrs posećivali katoličke porodice.

Poljska biskupska konferencija prethodno je informisala katolike kako da koriste internet za vreme uskršnjih praznika, kako bi “ostali ujedinjeni i kako širiti dobru poruku o vaskrsenju Isusa Hrista”.

Grigorije: Ne treba da dovodimo nikoga u opasnost

Vladika Grigorije rekao je da je on zatvorio sve crkve u Nemačkoj, “ne zato što se plaši vlasti”, već zato što misli da je vlast u Nemačkoj donela ispravnu odluku u vezi sa procedurama povodom koronavirusa.

“Sve što je ovde vlast uradila, mi smo dužni da ispoštujemo, ali ono što je važnije, ja se sa svim tim slažem – ne dovodimo nikoga u opasnost”, rekao je vladika Grigorije.