Epidemiolog iz Zagreba: Nikad ne bih preporučio vojne mere kakve je uvela Srbija

Srbija je uvela strože mere od Hrvatske, ali su krenuli oštro vojnim merama koje kod građana mogu da izazovu revolt. Kod nas ja to ne bih nikada preporučio, rekao je za N1 dr Krunoslav Capak, vodeći hrvatski epidemiolog i direktor tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo.

Capak je tim rečima odgovorio na pitanje u čemu je, prema njegovom mišljenju, pogrešila Srbija, koja je uvela strože mere od Hrvatske, a ima, kako je konstatovano, znatno lošiju epidemiološku situaciju. Hrvatski epidemiolog je napomenuo da situaciju u Srbiji prati samo putem medija.

Odgovarajući na pitanje da li je konačno rešenje za koronavirus kolektivni imunitet, naročito ako se virus vrati tokom jeseni, Capak je istakao da su tu teoriju napustili svi oni koji su u početku epidemije govorili da je rešenje kolektivni imunitet. Zagovornici te teorije, podseća sagovornik N1, tvrdili su da 70 do 75 odsto populacije treba da preboli tu bolest i stekne imunitet i da će onda onaj manji deo koji je ne preboli biti zaštićen kolektivnim imunitetom.

"Kao što vidite, bolest je nepredvidiva i smrtonosna. Smrtnost koju smo imali u Kini je gotovo dvostruka u Italiji i u brojnim drugim evropskim zemljama koje imaju mnogo bolje zdravstvene sisteme od Kine. Znate da je američki predsednik Donald Tramp na početku takođe imao taj neoliberalni stav da se tu ništa ne može dogoditi, da je to bolest blaža od gripa i slično, pa vidite kakvu ima sada situaciju. Sad je drastično promenio retoriku i mere koje sprovodi. Ta neoliberalna teorija o kolektivnom imunitetu je napuštena", naglasio je Capak.

Prema njegovim rečima, neophodno je sprovoditi mere koje vode ka smanjenju broja oboljelih uz prilagođavanje zdravstvenog sistema lečenju najtežih slučajeva.

"Videli ste slučaj u Italiji kad oni više nisu imali mesta u bolnicama i nisu primali najteže slučajeve, što je rezultiralo veoma visokom smrtnošću. Mi smatramo da smo se dobro pripremili i da imamo dovoljno rezervi u zdravstvenom sistemu da sve teške bolesnike zbrinemo na adekvatan način i to nam je glavni cilj. Dakle, da usporimo bolest, da smanjimo broj obolelih i da stvorimo preduslove da primimo sve teške bolesnike u bolnički sistem i da ih lečimo najbolje što je to moguće", zaključio je Capak, ilustrujući svoje tvrdnje podatkom da je u Hrvatskoj stopa smrtnosti malo iznad jedan odsto.

Izvor: N1 Zagreb