Radovanović: Slučaj vikara patrijarha primer da ne sme biti izuzetaka

Prenosimo sa portala Nova.rs
Piše: Bojana Milovanović

Nakon što je potvrđeno da je vikar patrijarha zaražen koronavirusom, kao i još dve osobe koje su sa njim služile uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu, postavilo se pitanje - šta sa vernicima koji su, uprkos zabrani kretanja, došli u Hram i pričešćivali se iz iste kašičice? Kako doći do svih koji su bili u kontaktu sa zaraženim sveštenicima?

Prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, ovaj slučaj ukazuje na potrebu da se ne prave izuzeci i da se mere poštuju bilo ko da je u pitanju.

“Ne samo crkva, da ne ispadne da ostrašćeno napadamo crkvu, a ne smemo političare. Isto tako, čak je i mnogo gore ako političar okupi oko sebe ljude iz svojih predizbornih ili bilo kojih drugih razloga”, ukazuje Radovanović.

On ističe da je važno da struka jednako strogo reaguje kad je u pitanju prestup i kada se narušava pravilo o fizičkoj razdvojenosti.

Bez obzira na to o kome se radi. Pošteno je jedino ako svima, pa i političarima, saspete u brk da rade nešto nedozvoljeno”, kaže Radovanović, ali napominje da je moguće i da je neko od vernika zarazio vikara, pošto, kako kaže, inkubacija može da bude samo dva dana.

Kon: Procedura za vikara ista kao i za sve druge

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon za Nova.rs objašnjava koja procedura treba da usledi u vezi sa zaraženim vikarom:

“Biće pitan za kontakte i prikupiće se podaci, kao i za svakog ko je pozitivan. Svi oni koji su bili u kontaktu biće pod nadzorom. To svakako nije za javnost. To je jedan sasvim uobičajen postupak”, kaže Kon.

Na pitanje – šta sa vernicima koji su prisustvovali liturgiji, Kon odgovara:

“U ovakvim slučajevima kažemo da je reč o većem brojem osoba koje nije moguće neposredno kontaktirati, to je sve što možemo da uradimo, ništa drugo. Čim javnost bude saznala o svemu tome, oni koji su bili prisutni će o tome razmišljati i znaće ukoliko dobiju neke tegobe da se odmah jave i ispitaju na Covid 19. Ništa drugo ne bih dodavao i raspravljao o tome, da ne bi sve dobilo neku drugu konotaciju koju ja jednostavno ne želim”, zaključuje Kon.

Episkop Stefan Šarić, vikar patrijarha Irineja, potvrdio je za Radio slobodna Evropa da je zaražen koronavirusom i da se oseća dobro.

Nova.rs je iz izvora bliskih SPC, saznala da su potvrđeni pozitivni rezultati na koronavirus kod još dve osobe koje su služile uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save.

Pored patrijarhovog vikara, koji je zadržan na lečenju u Zemunskoj bolnici, prethodnog dana testirano je više od dvadeset ljudi koji su učestvovali u bogosluženjima u Hramu Svetog Save, a kako nezvanično saznajemo pozitvni na Kovid-19 su jedan sveštenik i čtec (pomoćnik) patrijarhovog saradnika, dok ostali još uvek čekaju rezultate.

Kako je ranije rečeno našem portalu iz vrha SPC, patrijarhov saradnik je imao sve simptome koronavirusa i sam se javio nadležnima.