Struka ustala protiv nadrilekara Mitrovića

Prenosimo sa portala Nova.rs
Piše: Milena Ilić Mirković

Regionalna lekarska komora Beograd u utorak je uputila dopis Lekarskoj komori Srbije u kome je obaveštava da mediji na nacionalnim frekvencijama promovišu nadrilekarstvo, kao i da vlasnik medija sa nacionalnom frekvencijom direktno vređa struku na društvenim mrežama. Iako se u dopisu ne navodi ime, jasno je da je reč o vlasniku televizije "Pink", Željku Mitroviću i njegovom "ozoniranju krvi".

U dopisu koji je adresiran na Lekarsku komoru Srbije i njenog direktora dr Milana Dinića, upozorava se na dva problema – promovisanje nadrilekarstva i vređanje lekarske struke.

“Prethodnih dana u jeku borbe protiv COVID19 infekcije i u vreme kada naše kolege umiru u bolnicama kao na bojnom polju boreći se za svaki život pacijenta, mediji sa nacionalnom frekvencijom promovišu nadrilekarstvo”, navodi se u prvoj tački saopštenja RLK Beograd.

Osim promovisanja nadrilekarstva, u dopisu se ukazuje i na uvrede upućene lekarima.

“Vlasnik medija sa nacionalnom frekvencijom direktno vređa struku na društvenim mrežama. Citiram: “Pun mi je ku*ac svih ovih nafuranih zdravstvenih genija koji završe silne fakultete, potroše milijarde na naučne radove i doktorate i dobismo šta? Lek koji se zove “ne izlazi iz kuće”. Se*em vam se na svetski nivo naučnih dostignuća u oblasti virusologije!…”

Identično saopštenje nismo uspeli da pronađemo na društvenim mrežama, ali smo status sa sličnom konotacijom našli na Fejsbuk i Instagram profilu Željka Mitrovića.

“Mnogo me nervira što sve te silne milijarde uložne u svetsko zdravstvo, rezultiraše jednim genijalnim lekom koji se zove “ne izlazite iz kuće” to je isti onaj vek poznat još od srednjeg veka! Ja imam svoj put i nadam se da se niko zbog toga neće ljutiti! Još jednom preventivno sebi ozoniram krv!”, piše u Mitrovićevom statusu na Fejsbuku i Instagramu. 

U dopisu se dalje navodi molba da Lekarska komora preduzme neophodne aktivnosti “kako bi se struka zaštitila i ugled profesije ostao neukaljan”.

“To dugujemo svim našim kolegama koji su izginuli u ovoj borbi i mladim kolegama koji žele da veruju da je struka ta koja vuče ovu zemlju napred”, navodi se u saopštenju.

Lekarska komora Srbije je na ovaj dopis odgovorila javnim saopštenjem u kom se “osuđuje svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje”.

“Svako iznošenje neproverenih, neistinitih i naučno neutemeljenih informacija u javnosti može naneti ozbiljnu štetu zdravlju stanovništva ili dovesti u situaciju da se sumnja u naučno priznate metode”, navodi se u saopštenju Lekarske komore Srbije i dodaje:

“Apelujemo na građane da i dalje prate samo zvanične preporuke kriznog štaba i naših eminentnih stručnjaka jer jedino na taj način će ispravno zaštititi sebe i druge. O medicinskim aspektima razvoja, toka i lečenja bolesti izazvane virusom Korona 2, pozvana je da razmatra isključivo stručna i naučna javnost.”

Lekari i članovi predsedništva i skupštine Regionalne lekarske komore Srbije koje smo kontaktirali odbili su da komentarišu dopis, navodeći da je reč o privatnoj prepisci o kojoj bi Lekarska komora trebalo da zauzme zvaničan stav.

Predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić, na molbu da prokomentariše pomenuti dopis, uputio nas je na zvanično saopštenje LKS, a na naše pitanje da li je javno saopštenje jedini način na koji LKS može da reaguje u ovom i sličnim slučajevima, nije odgovorio.

Na Mitrovićeve navode na društvenim mrežama, koji su dodatno promovisani na televiziji “Pink”, reagovalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije, najavivši prijavu REM-u protiv Televizije Pink, zbog promocije nadrilekarstva i grubog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima, kao i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

“Ova televizija sa nacionalnom frekvencijom emitovala je priloge u kojima vlasnik Željko Mitrović promoviše nadrilekarstvo, odnosno alternativne vrste lekova i terapija koje nisu zvanično prihvaćene u Republici Srbiji, niti registrovane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva RS”, navedeno je u saopštenju NUNS.

Dr Slobodan Savić, profesor sudske medicine na Medicinskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, tim povodom je rekao za Nova.rs, da to što je Mitrovoić prikazao predstavlja krajnje nemoralan čin i potencijalno krivično delo.

Sa druge strane, na konferenciji za medije koja je održana u utorak, kada iz LKS stiglo pomenuto saopštenje, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u vezi vlasnika “Pinka” izneo samo reči hvale.

“Ja poštujem ove druge ljude koji se nisu sakrili i koji su aktivniji nego što su bili. Jedan od njih je Željko Mitrović, možda nekome ne odgovara to što deli te vizire”, rekao je tom prilikom Lončar.