Zaraženi lekar demantuje Lončara: Nije bilo opreme u Ćupriji

Prenosimo sa portala Nova.rs
Piše: Aleksandra Petrović

Posle izjave ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je u Opštoj bolnici u Ćupriji bilo dovoljno zaštitnih sredstava i da je informacije o nezaštićenom medicinskom osoblju plasirao "anesteziolog nezadovoljan svojom funkcijom", zaraženi urolog iz ćuprijske bolnice za Nova.rs kaže da to jednostavno - nije tačno.

Urolog Predrag Drenovaković jedan od inficiranih lekara, koji je prvi ukazao na nedostatak zaštitne opreme, za naš portal tvrdi da izjava ministra Lončara nije tačna i da medicinsko osoblje na početku vanrednog stanja nije imalo dovoljno zaštitnih sredstava.

Doktor Drenovaković kaže da je veliki broj inficiranih zdravstvenih radnika iz ćuprijske bolnice direktna posledica nedostatka zaštitne opreme na početku pandemije virusa u Srbiji.

“Bolnica u Ćupriji sada ima svu zaštitnu opremu, ali ovde pričamo o vremenu kada je proglašeno vanredno stanje, tada nismo bili dovoljno zaštićeni. Bivši direktor čak nije formirao ni Covid odeljenje, da se odvoje pacijenti sa temperaturom od hroničnih bolesnika, nije dozvolio ni formiranje medicinskih timova. U tom vremenu nije bilo organizacije, a nismo imali ni opremu”, tvrdi doktor Drenovaković.

On navodi da ministar Lončar dobija “servirane informacije” od svojih predsednika kriznih štabova i da je kako kaže, prilikom spominjanja nezadovoljnog anesteziologa, verovatno mislio na njega.

“Ministar Lončar je spomenuo anesteziologa koji je nezadovoljan svojim statusom i na taj način je priču o nedostatku zaštitne opreme prebacio na politički teren. Verujem da je on nešto pobrkao i da je mislio na mene. Tačno je da sam ja bio direktor bolnice osam godina, ali meni ne pada na pamet da se ponovo vraćam na tu funkciju”, priča doktor Drenovaković i navodi da je u  javnost izašao tek pošto je virus odneo prve žrtve.

“Da smo tada imali svu zaštitnu opremu, da je bila bolja organizacija u bolnici, danas ne bismo imali ovoliki broj zaraženog medicinskog osoblja i naša bolnica ne bi bila proglašena za jedno od najvećih žarišta u Srbiji. Sada postoje protokoli, imamo opremu, ali nema ko da radi, jer je većina osoblja zaražena i nalazi se u izolaciji”, navodi Drenovaković, ocenjujući da je situacija sa velikim brojem obolelih zdravstvenih radnika u Ćupriji posledica “neblagovremenih reakcija menadžmenta iz tog vremena”.

Ministarstvo se ne oglašava

Na adresu ministarstva zdravlja poslali smo pitanje ministru Lončaru – na kog je tačno “nezadovoljnog anesteziologa” mislio kada je na konferenciji za novinare republičkog Kriznog štaba izjavio da je u bolnici u Ćupriji bilo dovoljno zaštitnih sredstava, ali da je nezadovoljni lekar tvrdio suprotno, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Na zvaničnim konferencijama republičkog Kriznog štaba bolnica u Ćupriji se navodila kao jedno od najvećih žarište u Srbiji u kojoj je, kako su izjavljivali zvaničnici, bilo zaraženih i među pacijentima i među osobljem.

U Zavodu za javno zdravlje u Ćupriji nismo mogli da dobijemo informacije o tačnom broju inficiranih zdravstvenih radnika od početka epidemije i koliko je njih izlečeno, jer se nisu javljali na naše telefonske pozive.

Međutim, u Specijalnoj bolnici “Merkur” u Vrnjačkoj Banji, gde su hospitalizovani zdravstveni radnici sa lakšim simtomima, našem portalu je potvrđeno da je na lečenje primljeno ukupno 40 zdravstvenih radnika iz Ćuprije.

Testiranje pacijenata sa hemodijalize

Osim zdravstvenih radnika koji su inficirani koronavirusom, u ćuprijskoj bolnici registrovan je Covid i kod pacijenata koji su na lečenju hemodijalizom, potvrdo je za portal Nova.rs Ninoslav Erić, predsednik Kriznog štaba u Ćupriji.

On je naveo da je u okviru preventivnih mera za sprečavanje širenja virusa dogovoreno da se testiraju svi pacijenti sa hemodijalize, kojih je,
prema njegovim rečima oko 130.

“Ono što ja znam jeste da je u poslednjih nedelju dana osam pacijenata sa hemodijalize poslato na dalje kliničko lečenje, jer je kod njih registrovan Covid. Dogovorili smo da svi budu testirani i da one koji su pozitivni uputimo na lečenje, a da kod pacijenata koji su negativni, testiranje  ponavljamo na nedelju dana, jer je to rizična grupa o kojoj moramo da vodimo računa’’, rekao je Erić navodeći da preciznim podacima o broju svih inficiranih u toj opštini raspolažu Zavod za javno zdravlje i Opšta bolnica.

Do objavljivanja ovog teksta ni u Zavodu za javno zdravlje, ni u Opštoj bolnici, nisu odgovarali na naše telefonske pozive.

Urolog Ivanković umro, zaražen i direktor

Od posledica koronavirusa koji se proširio u ćuprijskoj bolnici, 30. marta preminuo je doktor Goran Ivanković, šef urologije u toj ustanovi, a veliki broj lekara i medicinskih tehničara je inficiran.


Početkom aprila, koronavirusom je zaražen i direktor bolnice dr Slobodan Gajić, a zbog njegove bolesti ministar zdravlja je za v.d. direktora imenovao njegovog zamenika doktora Ivana Milojevića.