ANTE TOMIĆ - Ako je Andrija Mikulić glavni inspektor, Republika Hrvatska ne ispunjava minimalne tehničke uvjete za državu


Ante Tomić, kolumna za ''Slobodnu Dalmaciju'', 25.4.2020.

Kad dijete naraste do trećeg ili četvrtog osnovne, po prilici, teška je roditeljska zadaća reći mu da Djed Mraz, ili sveti Nikola, ili mali Isus, koga god da su izmislili da na Božić u njihovu kuću donosi darove, ne postoji.

Slomi vam srce djetetov užas kad mu otkrijete svakodnevnu, glupu materijalnu istinu o porijeklu šarenih omota ispod bora. Dugo kasnije muči vas krivnja da ste uprskali, oduzeli mu vjeru u čudesa, ali onda opet kontate, kvragu, jednom se to moralo napraviti. Valja malenoga pripremiti na razočaranja, upozoriti ga: dobro došao u stvarni svijet, dečko.

Međutim, uskoro opazite da ima mnogo njih kojima roditelji ništa nisu rekli, ni do trećeg ili četvrtog osnovne, ni do trećeg ili četvrtog srednje, ni do treće ili četvrte godine fakulteta, ni ikad, čitav im prođe život u divnom vjerovanju da se Lego kocke, Barbie lutke i trkaći bicikli nekako materijaliziraju u zimskoj noći. Dođu preko krovova, na saonicama sa jelenskom zapregom sa Sjevernog pola.

DJEDICA U CRVENOM

Sindikalni vođa Krešimir Sever tako je prije nekoliko dana zapanjio izjavom da se, usprkos ekonomskoj apokalipsi izazvanoj globalnom epidemijom koronavirusa, zaposleni u javnom sektoru nisu spremni ničega odreći. Mnogi su dreknuli kako je razmaženo tako nešto reći u trenutku kad tisuće njih u restoranima, hotelima, frizerskim i pedikerskim salonima, tvornicama obuće i namještaja ostaju bez posla, ali pokušajte ipak razumjeti Severa. Sindikalni vođe ne žive u stvarnom svijetu i ne znaju koliko odrezaka, ili spa & wellness aranžmana, ili trajnih ondulacija, ili stolica, ili cipela treba prodati da bi oni bili nepokolebljivi i mudri i samodopadno trkeljali o svojim pravima.

Upitate li Krešimira Severa, novac za plaće zaposlenima u javnom sektoru slijeva se u državnu blagajnu čarolijom. Severovu plaću svizac stavi u omotnicu, a vragolasti djedica duge bijele brade u crvenoj dolami i čizmicama mu je ubaci kroz dimnjak.

Antagonizam između takozvanog javnog sektora i takozvanog privatnog sektora je, naravno, glup. Ekonomija se ne može čisto razdijeliti na dva suprotstavljena dijela. Svatko od nas to može vidjeti u vlastitu domu, među najbližima. Bezbroj je primjera da je muž taksist, a žena medicinska sestra. Ili je on vatrogasac, a ona konobarica. Brat je vinar, sestra općinska činovnica. Sin je inženjer u građevinskom poduzeću, majka profesorica u obrtničkoj školi. Granica vijuga kroz naše obitelji, preko kuhinja i spavaćih soba. Svi smo u istom dreku, zajedno, izmiješani, javni i privatni sektor teže je odvojiti nego Srbe i Hrvate, osobito sada.

Valja vrlo oprezno, strpljivo, razumno odvagnuti kome i koliko dati, kome i koliko oduzeti, da ovo strašno vrijeme, kad smo više nego inače ovisni jedni o drugima, pregrmimo sa što manjim gubicima.

MIKULIĆEVO MUCANJE

Sebične izjave sindikalnih vođa ne pomažu nikome, pa ni jadnicima koje oni predstavljaju. Krešimir Sever želio je vjerojatno kazati nešto odlučno, herojski, ali na kraju je više nekako šupački ispalo. Upravo kao i nastup glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića, kad je krenuo braniti da su njegovi podčinjeni prošli vikend zatvarali restorane zbog glupih, više ili manje izmišljenih propusta. Zapravo, Mikulićevo slaboumno mucanje na konferenciji za novinare nije bilo samo šupačko, već i štetno, usudio bih se kazati nedomoljubno, antihrvatsko, veleizdajničko.

Zaista, uskratiti mršavu zaradu japanskom restoranu koji se u nevolji dosjetio prodavati hranu ispred vrata, ostavljati je gostima na pločniku, zbog jednog visokog stola koji, što god to značilo, nije ispunjavao minimalne tehničke uvjete, izravno je protiv interesa svih nas. Tko će puniti državnu blagajnu ako će Andrija Mikulić i njegovi pametnjakovići obrtnicima zbog pizdarija zabranjivati rad? Od čega će oni dobivati plaću? Upravo kao i medicinske sestre, vatrogasci i policajci, Davor Božinović i Krunoslav Capak? Da im je neće Djed Mraz, ho, ho, ho, donijeti? Ili će im je možda Zubić vila ostaviti ispod jastuka, da je nađu kad se ujutro krmeljavi i raščupani probude?

Jedino nesumnjivo u ovome žalosnom slučaju je sljedeće: ako je Andrija Mikulić glavni inspektor, ako je netko takav ovdje mjera reda i zakona, Republika Hrvatska ne ispunjava minimalne tehničke uvjete da bude država.