Kon: Postojao pritisak da se izbori održe, u smislu da se život odvija normalno


Epidemiolog Predrag Kon kazao je da je "postojao pritisak", u smislu potrebe da se život odvija normalno, da se prošlonedeljni izbori održe, što je u datom trenutku bilo "epidemiološko nepovoljno".

On je na TV Prva objasnio danas da je prethodno govorio o "ekonomskom pritisku" da se pojedine restriktivne mere ukinu kako bi se u slučaju izbora samo postavljalo pitanje pridržavanja zaštitnih mera i zdravstvenih preporuka.

Kon je rekao i da će podneti ostavku u Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa ukoliko bude predloženo da se zabrani kretanje građanima starijim od 65 godina, zato što je ocenio da su oni "najdisciplinovaniji deo populacije".

On je o izborima rekao da su "bili regulisani na odgovarajući način", da je "nemoguće organizovati takve događaje na apsolutno bezbedan način u ovom trenutku", ali da su "stvoreni svi uslovi da budu provedeni na maksimalno bezbedan način".

"Predizborni skupovi su zavisili od ponašanja onih koji su ih organizovali. To je kao sadašnja priča za mature, proslave, putovanja. Život su i izbori", rekao je epidemiolog.

Prema Konovim rečima, o ideji da je po svaku cenu trebalo odlagati izbore nije se razmišljalo na taj način.

On je rekao i da bi ideja da se "vrši pritisak" preko javnosti, odnosno da ljudi više vode računa tokom izbornog dana, 21. juna, "dovela do uticaja na glasače".

"To treba potpuno otvoreno reći. Sad je stvar poverenja, sada je ugroženo poverenje, a ako nema poverenja, ne možemo da radimo. Ja ne mogu lično sebe da pravdam, niti želim da se pravdam. Procena je bila i da izbori mogu da se održe čim je tako odlučeno. A (ocene) da smo ugrozili živote time što smo dopustili da se održe izbore su potpuno neprihvatljive. Toliki rad, a sada po svaku cenu treba pokazati da je to bilo političko. Svaliti sve na pojedince medicinskog Kriznog štaba je težak način ponašanja", ocenio je Kon.

On je rekao da, kao i drugi članovi kriznog tima, svoju odgovornost nosi, a da bi se isto desilo kasnije i da su izbori bili odloženi. Kon je rekao i da nije glasao zato što smatra da njegov posao zahteva nestranačko opredeljenje.

O medijskim navodima da je Vlada Srbije prikrivala broj novozaraženih i preminulih od COVID-19, epidemiolog dodaje da je tu neophodno što pre razjasniti.

"Kako će to izgledati i kako će to neko da tumači je nebitno. Sada je bitno vratiti se na istinu. Šta stoji u toj bazi treba da se razjasni", naveo je Kon.

On je dodao i da su priče da se laže o broju zaraženih neprihvatljive i da, u slučaju da se to dokaže, mora da se podnese ostavka.

Govoreći o epidemiji koronavirusa, Kon je rekao da se taj virus nije promenio, već potencijal za njegovo širenje, da su podaci o imunitetu vrlo diskutabilni, odnosno da se ne može oceniti koliko će epidemija trajati.

Izvor: Beta, Prva, N1