Lekarima koji ne pristanu na premeštaj sledi otkaz


Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 doneo je 23. juna zaključak po kom svo medicinsko osoblje može biti premeštano i poslato na rad u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu, po usmenom nalogu poslodavca. Po ovom aktu, svi koji odbiju premeštaj dobiće otkaz.

"Lice iz tačke 1. ovog zaključka koje odbije da postupi po usmenom nalogu o upućivanju na izvršavanje radne obaveze u drugu javnu zdravstveni ustanovu, u skladu sa planom popune i drugim odlukama Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kCOVID 19, rukovodilac izdaje rešenje o radnoj obavezi. Obvezniku radne obaveze, koji ne postupi po rešenju svog rukovodioca o upućivanju na izvršavanje radne obaveze u drugu javnu zdravstvenu ustanovu, prestaje radni odnos", navodi se u zaključku, koji je nova.rs objavila na svom sajtu.

Portal navodi da su mnogi zdravstveni radnici zatečeni ovom "otvorenom pretnjom" otkazom, ocenjujući da se takav akt ne može doneti mimo vanrednog stanja.

U zaključku se ne navodi nikakvo ograničenje koliko premeštaj može trajati, niti po kojim kriterijumima direktori ustanova treba da izaberu koga će slati u druge bolnice.

Ujedno, donošenje ovog zaključka tumači se i kao najava otvaranja novih kovid bolnica, mada se Krizni štab o tome još nije zvanično izjašnjavao.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je najavio da će tri beogradske bonice, koje su tokom vanrednog stanja bile pretvorene u kovid bolnice, ponovo primati pacijente zaražene koronavirusom. U pitanju su bolnica "Dr Dragiša Mišović", Zemuncka bolnica i Zvezdara.

Izvor: Nova.rs, N1