Milenko Vasović: Ko glasa kajaće se, ko ne glasa isto


Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs, 18.6.2020. 

U nedelju će izgubiti svi oni u čije ime se upravlja, glasali, ne glasali, svejedno. Ni jedni ni drugi neće imati ni trunku uticaja na trošenje njihovih para. A to je suština, sve drugo su trice i kučine - i „rat“ sa Hrvatima i „bitka“ za Kosovo i „svađa“ sa Crnom Gorom i prebrajanje „izdajnika“ i „najveći“ privredni rast...

Građani Srbije među retkima su u Evropi koji imaju pravo da glasaju, a nemaju pravo izbora. Sve je udešeno da oni koji koji su „mudro“ vodili ovu nesrećnu zemlju overe svoj mandat bez poštene utakmice. Na delu je silovanje demokratije koji mnogi ne žele da vide.

Za pobedu vladajuće klike upregnuti su tabloidi, televizije, anestezirano tužilaštvo, svi vidovi sile, plaćeni analitičari, ucenjeni državni službenici… Čak i stranci.

Tu pobedu oni će tumačiti kako im odgovara. Na primer, da vrate divlju gradnju na Kopaoniku, da nastave izvlačenje para iz Krušika, da ubrzaju zapošljavanje svastika i stranačkih kolega, da nameštaju tendere, da kumovima pune džepove, da prebijaju neistomišljenike… sve već viđeno.

Srbija je na čelu Evrope po korupciji i na to mesto je stigla u vreme naprednjačke vlasti. Nema nijedne naznake da će se bilo šta promeniti u korist građana čije se pare arče. Naprotiv, može se očekivati samo veća pljačka.

I to je suština ovih izbora, obezbediti taj kontinuitet. Svejedno da li se državni novac izvlači preko rasvete, novogodišnjih jelki, respiratora ili Beograda na vodi. Svejedno da li se radi o projektima za Kosovo ili se u četiri oka ugovara deonica auto-puta.

Mnoge građane režim je doveo u situaciju da se osećaju kao vegetarijanac u pečenjari. One kojima bi „vegetarijanci“ dali glas režim je satanizacijom i kontinuiranom manipulacijom oterao u bojkot. Neke druge koji bi želeli da grade pravnu državu razbio na froncle. I šta imamo – mućak pod nazivom „a ko drugi“.

Završila se predsednička kampanja jednog čoveka. Sada glasači treba da izaberu poslanike za Narodnu skupštinu. Malo iščašeno, da ne kažem „iz podvale“. Birače je na birališta prizivao čovek koji se uopšte ne nalazi na listi za poslanike i još pride koji po Ustavu i Zakonu nije imao pravo da učestvuje u kampanji.

Takvi će biti i rezultati glasanja, takav će biti i parlament, sve u funkciji očuvanja korupcionaškog režima i Njegove apsolutne vlasti.

Da li će naprednjaci sa svojim radikalnim krilom i podgrupom zvanom socijalisti „osvojiti“ 70 ili 80 odsto mandata to nema nikakvog značaja. Kao što nema značaja ni koga će vođa „pustiti“ u parlament da uveseljava društvo. Ovi izbori, najizvesniji u istoriji Srbije, samo su privid, njihov rezultat je poznat… još od prvog vagona.

Kao i pred svako glasanje pojedinci me pitaju „za koga“, a sada i „da li glasati“. Odgovaram – ko glasa kajaće se ko ne glasa kajaće se. A zapravo suština nije ni u jednom od ova dva pitanja već u onom na koji način građani Srbije da vrate otetu državu. Jasnog odgovora na to nema.

Da ne bude zabune, gubitnici izbora su i svi oni koji će glasati za vlast. Ona će nastaviti da ih pljačka i podmićuje litrom zejtina i kilom šećera. To što oni ne vide ne olakšava njihovu poziciju – naprotiv.