Milenko Vasović: Nikolićeva svastika, a državne pare


Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs, 12.6.2020.

Zadivljuje lakoća s kojom je gradonačelnik Kragujevca doveo svoju svastiku na mesto direktorke Javnog stambenog preduzeća. Zadivljuje i lakoća s kojom gradonačelnik objašnjava svoj postupak - kaže tamo su gradske pare "ja sam morao nekog svog da stavim".

Ima li išta logičnije nego da spojiš pare i svoje ljude. Vlast se osvaja i brani zbog para. Zamisli da raspišeš konkurs pa se jave nepoznati, pa nude program, pa predlažu nekakav razvoj, projekte. I ne daju da pare cure na budalaštine. Šta će ti takav kadar?

Ne znam kako je Radomir Nikolić zaključio da je poverenje tako čvrst argument. Poverenje i to još u Srbiji. Gde ćeš to mešati sa kadrovima vladajuće stranke. Neke stvari jednostavno ne idu zajedno. Zar nije vojvoda imao poverenje u Tomu – i? Zar nije Toma imao poverenje u Acu – i?

Zar nije Ivan verovao Slobi, mogao bih i dalje, ali neću da pominjem Karađorđa i kuma Vujicu. Ili slučaj baš najbliži Nikolićima – valjda je Toma verova u sina, a ovaj na glasanju zaćuta i ćutanjem stade na drugu stranu. Znate dobro na šta vas podsećam.

Izdaju kumovi, izdaju sinovi, izdaju politički sinovi, neće te izdati svastika. Nije ona toliko blizak rod. Mlađani Radomir kao da ne zna kakve je probleme imao doktor Žeks baš zbog svastike.

Kad Radomir bude imao svoju firmu neka povede tamo i svastiku, neka povede i pašenoga i njega je zaposlio u državno preduzeće. Neka tamo gomila i babe i tetke i strine, koga god hoće. Može i onog „genija“ što je ambasador u Kini. On je stručnjak za kanal Morava – Vardar – Nikad – Nigde. Šteta je da se takvi stručnjaci i takvi kadrovi zarobe u državnim firmama.

Dobro, razumem što gradonačelnik nije potegao diplomu kao argument, znaju Nikolići kako se do diploma dolazi. Ne razumem, međutim, zašto Radomir kaže „imao sam pravo na to“. „Narod me za to izabrao. Ja, sa sve svojom svastikom, odgovaram narodu”.

Mlad čovek, a već zaboravio. Pa nisi ti gospodine Nikoliću na tom mestu zato što veruješ svastici, nisu te Kragujevčani zato glasali, već što si bio na lisiti “Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje”. I niste ni ti, ni Vučić, niti iko od vas naprednjaka, govorili da ćete zapošljavati pašenoge i svastike.

Čovek koji vodu nekadašnju srpsku prestonicu nam bez trunke stida govori o zaposlenju svastike kao da je to najnormalnije, kao da se to od njega očekivalo. Još će ispasti da je to trebalo i ranije da uradi. I da svi naprednjaci tako čine. Ups, možda i rade, zato valjda mladi i beže u instranstvo.

Možda je to napredno, ali nije normalno. Da jeste već bi se vrteli spotovi na kojima Vučić obećava da će svaki naprednjak prvo zaposliti svoju braću, kumove, svastike, snajke i ostalu rodbinu. Da će potom, ako šta preostane, posao deliti članovima stranke. Ali Vučić zna da sa takvim predizbornim obećanjima ne bi dobro prošao.

I Srbija zna da sa svastikama nema budućnosti.