Milenko Vasović: Šamar koji nisu čule Maja, Ana i Zorana


Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs, 21.5.2020.

Prođe desetak dana a mi još ne saznadosmo ko je neznani delija što je pred Skupštinom ošamario devojku. Vlast nije našla za shodno da nam kaže ni kako se zove taj „dilber“, ni odakle je, ni ko ga je doveo u Beograd. Samo su nas šturo obavestili da je uhapšen.

Znamo da je bio u grupi pristalica Srpske napredne stranke koji su podržavali štrajk glađu dvoje poslanika iz ove partije. To nisu mogli da sakriju, ali ne znamo ni da li je taj nasilnik pušten, da li je uzeo dnevnicu i vratio se odakle je i došao, da li je nekim slučajem i ranije mlatio žene.

Ja lično sumnjam i da je bio uhapšen. Ministar policije koji nas obaveštava o svemu i svačemu ne nađe za shodno da nam saopšti ništa u vezi tog sramnog čina. Sve nekako prođe u oprobanom maniru vlasti – ošamario, pa šta.

Mogu da zamislim šta bi bilo da je nekim čudom ta devojka (koja je nakratko podržala štrajk Boška Obradovića) odvalila šljagu onom naprednjaku. Prisustvovali bismo medijskom linču nesrećnice.

Blatoidi bi joj iskopali sve do babine posteljice. Režimske televizije bi imale sate i sate specijalnih emisija, „analitičari“ bi mudro zaključili da je ovo pokušaj nasilnog rušenja vlasti.

Čak bi i Javni servis organizovao debatu o nasilju nad političkim neistomišljenicima. I poslednji „zadrugar“ u poslednjoj nedođiji bio bi obavešten o „državnom udaru“.

Nekako mi je bilo normalno da ovu brutalnost osude Ana, Zorana, Maja, pa bogami i Slavica. Ipak su one žene – i to na najvišim pozicijama u državi. Sem ministarke bez portfelja, ove tri su naprednjakinje ali to ne bi trebalo da je bitno. Kad šamar pukne po licu devojke nebitna je stranačka pripadnost. Ili bi tako trebalo da bude.

Kako je moguće da taj šamar ispred parlamenta nije čula predsednica Skupštine, da ga nije videla potpredsednica Vlade a ujedno i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Kako premijerku nije obavestio ministar policije o tom incidentu.

Ili će pre biti da su taj šamar sve one videle i da ih je bilo baš briga. Jer, bože moj, one se bore protiv batinanja žena u kući, u porodici, a ovo je na javnom mestu i to nema veze. Još ako šamaraš članicu Demokratske stranke – pa to je bonus.

Sve tri pomenute dame znaju da predsednik njihove stranke ne može da smisli nasilnike nad ženama. Nismo zaboravili kad nam je objašnjavao da protiv njega baš govore oni koji tuku žene. „To je nešto najogavnije što jedan čovek može da uradi – da tuče žene“, govorio je lider naprednjaka.

Kad svi oni ćute onda to automatski nije slučaj ni za istragu, ni za sud, ni za tužioce. A ni za poverenicu. Još nam jedino ostaje nada da će reagovati predsednik Srbije, on je predsednik svih građana, on ne deli ljude po partijskoj liniji. Jel da?