Novi Pazar: Više od sto pacijenata ima tešku kliničku sliku


Zdravstveni sistem u Novom Pazaru na ivici je pucanja - respiratori ne rade, a više od stotinu pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, piše Sandzakpress.net.

U ovom gradu, koji je proglasio vanrednu situaciju, kao što je Nova.rs već pisala, Vojska postavlja šatore pred bolnicom, društvenim mrežama kruže informacije o novim žrtvama, koje niko zvanično ne potvrđuje, priča se o pretrpanosti bolničkih soba. Ukupan broj inficiranih u Novom Pazaru premašio je 500.

Redakcija Sandzakpress.net poziva se na zaposlene medicinare iz Novog Pazara, koji su im se obratili sa sa ciljem da javnost u Sandžaku upoznaju sa stvarnim stanjem.

Kako se navodi, tek sada se krenulo sa formiranjem Respiratornog centra i izgradnjom instalacija potrebnih za njegovo puštanje u funkciju.

“Ovaj proces mogao bi da potraje više od sedmicu dana. Trenutno su u funkciji tri transportna respiratora”, navodi Sandzakpress.net.

Kada je riječ o broju pacijenata sa težom kliničkom slikom trenutno ih je više od stotinu smještenih u pet odjeljenja Opšte bolnice i to: 51 pacijent na grudnom odjeljenju, 11 pacijenata na palijativnom, 30 pacijenata na infektivnom, 22 pacijenata na ušnom, šest pacijenata na očnom odjeljenju.

“Medicinsko osoblje je ogorčeno na rukovodice koji ceo problem pokušavaju da “zabiju pod tepih”, na način što prikrivaju realno stanje i u javnosti iznose netačne podatke”, navodi ovaj portal.

Upozoravaju da epidemiloška kriza nije dostigla vrhunac, te da će u danima koji slijede situacija biti još teža i sa više žrtava.

Portal podseća da je Štab za vanredne situacije grada Novog Pazara danas izdao hitnu naredbu o kupovini 20 limenih sanduka i 200 džakova za posmrtne ostatke, što, kako se navodi, dovoljno govori o trenutnom stanju.

Izvor: Sandzakpress.net, Nova.rs