Radovanović: "CG, za razliku od Srbije, bila dobro pripremljena"


Bezobrazna je bila izjava da Crna Gora ne otvara granice sa Srbijom iz političkih razloga, kaže srpski epidemiolog Zoran Radovanović. On je gostujući na televiziji N1 istakao da je Crna Gora za razliku od Srbije bila dobro pripremljena za epidemiju virusa korona i da se uspešno borila sa njom.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i podacima BIRN-a koji su pokazali da je Krizni štab Srbije prikrivao podatke o broju zaraženih i preminulih, Radovanović je kazao da je opravdano da države regiona, uključujući i Crnu Goru, sumnjaju u sve informacije koje dolaze iz Srbije.

"Apsolutno postoje sumnje. Crnogorci su bili oprezni. Bezobrazna je bila izjava da Crna Gora ne otvara granice sa Srbijom iz polizičkih razloga, da oni nemaju ni testove... Oni su za razliku od nas jako dobro bili pripremljeni. Imaju izvanredne stručnjake i vrlo kompetentno su se nosili sa ovom pretnjom i uspeli su u rekordnom vremenu da obore tu epidemijsku krivu", kazao je Radovanović.

Tu se osvrnuo i na aktuelni derbi Zvezde i Partizana na kom je bilo preko 20 hiljada ljudi.

"Oni su žrtve naših sportskih i drugih dešavanja. Posle te utakmice imalu su 12 importopvanih slučajeva iz Srbije. To su njihovi građani koji su gledali utakmicu pa se vratili, a mi navodno ne možemo da utvrdimo da li je obolio neko od tih 16 ili 25 hiljada koji su bili tamo", istakao je epidemiolog.

"Što se poverenja tiče, mi smo ga izigrali davno. I Evropa i region znaju ko je šta radio devedesetih, ko je bio na vlasti tada, ko je sada, njima je sve jasno", dodaje on.

Srbija je, kaže Radovanović, gore prošla i od Hrvatske i od Crne Gore. 

"U tim uspešnim zemljama epidemija je završena za pet do sedam nedjelja", kaže Radovanović.

Sportske manifestacije i skupovi, po njegovom mišljenju, nisu smeli da budu dozvoljeni. Derbi je, kaže epidemiolog, samo jedan detallj u ponovnom širenju kovida 19.

"Tu su i politički mitinzi, ljudi natrpani u autobusima koji su dolazili na te proteste, a da bi se to dozvolilo Krizni štab nije davao nikakve mere zabrane ili ograničenja. Šanse da se čovek zarazi u Srbiji od tada su bile sve veće", dodaje Radovanović.

Smatra da su mere morale da budu ukinute postepeno.

"To je azbuka epidemiološkog rada, kada ukinete vanredno stanje, mere povlačite jednu po jednu, i to traje nedjeljama, umjesto toga mi smo pustili sve mere... nije rešenje da onda umesto stvarnog broja držite na ispod sto", ističe on.

Smatra da trenutna epidemiološka situacija u Srbiji zahteva vraćanje mera.

"Nadam se da će junski i julski talas biti manji od onog prvog", zaključio je Radovanović.

Izvor: N1