Ranko Pivljanin: Pala Ajfon, al pao i Fadil


Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs, 31.5.2020.

U protekla dva dana najfrekventnija vest u Srbiji bila je ona o hapšenju starlete Tijane Ajfon posle bahanalija u nekom selu pored Bijeljine. Saznali smo sve o njenim tarifama, kako se prebacivala preko mutne Drine, o tome šta kažu komšije u njenom selu... Još samo nije objavljena kubikaža silikona u njenim usnama i ostalim atributima ali za očekivati je da istraživačko novinarstvo dođe i do tih podataka.

Gotovo u isto vreme u Bosni i Hercegovini se dogodilo još jedno hapšenje o kome je ovde stidljivo izveštavano. Naime, predsednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić nakon osam sati saslušanja zadržan je u policiji u sklopu istrage o sumnjivoj kupovini respiratora, a zajedno sa njim istim povodom saslušani su i tamošni direktor uprave Civilne zaštite i vlasnik nekog poljoprivrednog gazdinstva preko koga je išla sporna nabavka 100 respiratora iz Kine vredna 5,5 miliona evra.

Kako je to hapšenje opskurne starlete telefonskog prezimena postala jača vest od privođenja premijera susedne države? Ono, jeste Ajfonka medijski atraktivnija i naše je gore list pa kad taj list padne valja o tome iscrpno izvestiti, ali neće biti da je samo zbog toga Tijana dobila preimućstvo nad Fadilom. Obrni, okreni njeni silikoni nemaju baš težinu njegove premijerske funkcije makar ona bila i protokolarna u bespućima „BH“ bezvlašća.

Primera radi, da je ovde – tpu, tpu, daleko bilo – iz nekog razloga naša premijerka završila na informativnom razgovoru, a u isto vreme na Ibarskoj magistrali savatana neka baščaršijska profuknjača u orgijama sa sebi sličnim dripcima, šta mislite koja bi vest imala prioritet u bosanskom, hrvatskom i ostalim komšilucima? I to ne samo iz pakosti da bi se naslađivali ili što su kolege mnogo profesionalnije (a u mnogome jesu) već zato što političari, šta god mi mislili, tamo nisu baš zaštićeni kao beli medvedi.

Idemo redom. Predsednik vlade Federacije BiH nije prva „zverka“ tog kalibra kome je policija zakucala na vrata. Podsetimo se da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader pravosnažno osuđen na 4,5 godina zatvora zbog korupcije. Pravosnažno je presuđeno i bivšem premijeru Severne Makedonije Nikoli Gruevskom zbog sporne nabavke skupog „mercedesa“ i on je pobegao iz zemlje u Mađarsku kod brata Orbana. Sudske klupe je derao i aktuelni premijer Slovenije Janez Janša koji je osuđen zbog primanja mita ( kasnije je Ustavni sud poništio tu presudu) ali je zbog toga morao da napusti drugi premijerski mandat.

A u Srbiji? Bivši ministar privrede Predrag Bubalo kome se sudilo zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sporne privatizacije Luke Beograd (oslobođen optužbi) , jedina je krupna politička figura koja se našla pred pravosudnim organima za proteklih trideset godina, ako ne računamo Miloševića i njegove epigone ali njih iza rešetaka nismo oterali mi nego međunarodna zajednica.

Ili ovde na vlast dolaze isključivo suve poštenjačine i moralno uzvišeni likovi ili se boravkom na vlasti stiče večiti imunitet od krivičnog gonjenja? Izgleda da vlada i nepisani kodeks političkih igrača ( ne bi me začudilo da to negde ima i napismeno) da oni sledeći ne diraju prethodne jer nikad se ne zna kad i kako ti mogu da se vrate. Tako se napravio krug večitih nedodirljivih koje sudovi mogu da vide samo ako neko od njih poludi i iz kalašnjikova poubija ljude na ulici, mada je i to diskutabilno.

E, otud je slučaj Tijane Ajfon ovde dobio primat nad hapšenjem federacijskog premijera Fadila Novalića. Njegovo privođenje štreca, nosi lošu karmu, to je neprijatnost koju, za svaki slučaj, treba držati što dalje od naše javnosti. Jer, zamislite da se neko ovde doseti i počne da se raspituje ( ha, ha, znam da se i vi smejete) o transparentnosti uvoza respiratora! Šta smo i koliko kupili a koliko platili; šta smo dovezli a šta nam je i gde ostalo; koji su to agenti i sa kojim ovlašćenjima trgovali; jesmo li i mi imali svoje malinare koji su se u epidemiji bacili na posao sa respiratorima..? Zato daj Ajfonku i punjače, njeni silikoni će sve to da amortizuju.