Šest stvari o koroni koje smo prvi put čuli u “Utisku”


Piše: Ana Kalaba
Prenosimo sa portala Nova.rs

Sagovornici "Utiska nedelje" nisu se saglasili oko mnogih stvari, mnoga pitanja nisu dobila konačan odgovor, ali su građani prvi put mogli da čuju nekoliko važnih stvari u vezi sa koronavirusom i reakcijama Kriznog štaba.

U sinoćnoj emisiji “Utisak nedelje” najjači utisak bila je izjava dr Radeta Panića koju je on dao nekoliko dana ranije u emisiji “Među nama”, takođe na televiziji Nova S, a jedan od gledalaca otkrio je šta se zaista dešava trenutno u Novom Pazaru.

Ipak, u razgovoru s gostima Olje Bećković – epidemiolozima dr Predragom Konom i dr Zoranom Radovanovićem, kao i imunologom Srđom Jankovićem – prvi put smo dobili nekoliko važnih informacija o borbi s koronavirusom u Srbiji.

Stručnjaci iz Kriznog štaba nemaju uvid u bazu podataka o obolelim i umrlim od kovida 19

Zvanični podaci različiti su od onih iz baze, zato što uključuju dodatnu proveru, objasnili su sagovornici Olje Bećković. Međutim, ispostavilo se da oni svoje odluke i preporuke donose isključivo na osnovu zvaničnih podataka, bez ikakvog uvida u bazu Batuta. Zvanične podatke dobijaju pred konferencije na kojima treba da se obrate javnosti, a u njihovu istinitost Kon i Janković ne sumnjaju.

“Ja bazu nisam video. Ograničen je pristup bazi različitim ljudima i to je pitanje IT sektora. Ja sam tražio da se o tome raščisti situacija. Nisam ja kontrolor vlasti, vlast sama treba da odgovara”, rekao je Kon, odgovajući na pitanje o podacima s kojima je BIRN izašao u javnost, učinivši spornim sve zvanične podatke o koroni.

“Svi gledamo u Batut kao referentnu ustanovu, ja bazu video nisam, a lagao takođe nisam”, rekao je Janković. “Zvanični podaci su oni na koje član Kriznog štaba mora da se oslanja”.

Kako funkcioniše baza podataka

“Radi informacionih potreba i potreba transparentnosti napravljena je na brzinu jedna baza podataka za svega sedam dana u koju se sve sliva, onda imate situaciju u kojoj neko to mora da koriguje i da prati”, rekao je Kon. Bećković je pojednostavila, a njeni sagovornici potvrdili, da podaci koji su uzbunili Srbiju realno postoje u tabeli, za koju svi lekari iz svih bolnica u Srbiji šalju podatke o zaraženim i umrlim u toku dana.

“I moraju da šalju potvrdu o smrti i prijavu zarazne bolesti”, dodao je Kon.

“I onda tamo postoji tabela ‘informacija za Vladu’. Oni to šalju u Batut, Batut šalje Vladi i Ministarstvu zdravlja”, nastavila je Bećković, pitajući se gde na tom putu postoji rupa, da neko možda može da prepravi podatke.

“Baza nije primarni izvor podataka. U bazu se podaci unose i naknadno. U bazu se podaci unose i po sećanju, po ličnom nahođenju. Oni se zatim proveravaju po medicinskoj dokumentaciji… U bazi su potencijalno sirovi podaci. Ja ne tvrdim da tolika razlika može samo tako da se objasni i da na tome treba zaustaviti stvar, ali referenca je medicinska dokumentacija, a ne unos u bazu. Unos u bazu je jedan broj u računaru, dva pritiska na dugme”, rekao je Janković, dodajući da zahteva da se dve serije podataka uporede na osnovu medicinske dokumentacije koja predstavlja najčvršći dokaz.

Testova ima – 260.000

Pitanje o dovoljnom broju testova poslednjih dana je vrlo aktuelno. Dok lekari izlaze u javnost kako bi poručili da su uplašeni i umorni, te da testova nema, Kon kaže da testova ima trenutno dovoljno. Tačno 260.000. “Samo nisu izdistribuirani”, napomenuo je Kon prihvativši i Panićevu izjavu kao istinitu.

Takođe, potvrdio je da se kontakti više ne testiraju, ukoliko nemaju simptome.

Negativan test ne mora ništa da znači

“Testirali, ne testirali – 14 dana samoizolacije je uvek obavezno za svakoga sa sumnjom. Zato što test može biti negativan rano u toku inkubacije, pa čak i u odmakloj inkubaciji, dok se virus ne umnoži u organizmu. Negativan test ne znači da se neko nije zarazio i da sada može da ide u kontakte”, istakao je Janković.

“Naravno, pozitivan test čini da ga ranije izdvojimo i lečimo, i da ga ranije ubrojimo u sistem i u bazu, tako da ne mislim da je testiranje besmisleno. Ali testiranje nije preduslov da sprovedemo najvažniju meru”.

Nije potreban prevod. Negativan rezultat testa nije garancija da niste bolesni od korone. A ispostaviće se da ni simptomi nisu siguran znak da imate.

Isti simptomi, drugi virus

Bećković je pomenula slučaj u kojem se pokazalo da je osoba sa simptomima koronavirusa, zapravo bila pozitivna na H1N1. Pitanje koje se nadovezalo bilo je: Da li Srbijom haraju još neki virusi sa istim simptomima kao kovid 19?

“Stotine virusa koji nisu kovid, a mogu imati slične simptome i sličnu kliničku sliku. Nijedan nije u epidemijskom uzletu, ali to ne znači da ih nema. Oni zbirno, još, možda su i brojniji nego kovid, ali to ne isključuje da imamo pogoršanje situacije s kovidom 19”, rekao je Janković.

Preporuke kriznog štaba nisu sprovedene u delo 

Mada je sav teret aktuelne situacije pao na krizni štab, Kon i Janković govorili su o preporukama koje su usvojene, ali “nisu sprovedene u delo”. Smatraju da mere kao što su vanredno stanje i policijski čas više “nemaju smisla, niti su moguće”, ali da preporuke s kojima su nastupali od kraja vanrednog stanja konačno treba sprovesti u delo.

“Zašto one nisu imale karakter zakonske obaveze – ja nemam ništa protiv da se o tome govori, ali ne mogu ja o tome da govorim. Ja stojim iza svake preporuke”, rekao je Janković.

A na pitanje o ponašanju političkog vrha, konkretno i činjenici da premijerka Ana Brnabić, koja je i predsednica kriznog štaba, poslednjih dana nije poštovala te preporuke, Kon samo konstatuje: “To je ponašanje koje nije prihvatljivo u ovakvim situacijama”.