Tepić: Srbija postaje Severna Koreja u srcu Evrope


Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je da Srbija postaje "Severna Koreja u srcu Evrope" navodeći da posle rezultata parlamentarnih izbora, "prvi put nema opozicije u skupštini".

Ona je čestitala građanima koji nisu učestvovali na "lažnim" izborima i koji su po njenim rečima, "vrlo jasno rekli ne autokratiji u Srbiji, Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci".

"Prvi put u 30 godina, više od polovine birača nije učestvovalo na lažnim izborima. To je sjajan dokaz ne samo domaćoj javnosti da taj narod u koga se Vučić kune i priča po svetu kako ga narod voli, ne pristaje na njegove ucene, pritiske, pretnje, kupovinu glasova. Ti građani su zbog obraza, časti i dostojanstva odbili da pristanu na ponižavanje i vredjanje inteligencije", rekla je Marinika Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ocenila je da su u izbornom danu zabeležene brojne nepravilnosti i "ozbiljna kršenja Krivičnog zakonika" za koja su predvidjene zatvorske kazne.

"Svedočili smo ozbiljnim krivičnim delima ali je javnost toliko otupela da to smatra normalnim. Misija CRTA je konstatovala da je nepravilnosti bilo na osam do deset odsto biračkih mesta, od slučajeva 'bugarskog voza' i iznošenja praznih listića kako bi bili zaokruženi u štabu režimske stranke, preko karavanskog glasanja i kontrole da li je birač zaokružio listu režimske stranke", navela je potpredsednica SSP.

Dodala je da se sinoć saznalo da medjunarodnih nezavisnih posmatrača nije bilo na izborima.

"OEBS nije ni imao posmatrače na biračkim mestima a znamo da je Evropski parlament ranije objavio da neće slati posmatrače u Srbiju u uslovima pandemije korona virusa jer tako radi normalan svet koji neće da gura svoje gradjane u opasnost", kazala je Marinika Tepić.

Ona je ocenila da je stanje posle izbora "apsolutno neodrživo" i dodala da "to zna i Aleksandar Vučić".

"Do danas mu niko nije čestitao na pobedi, odnosno ni na čemu jer se ta pobeda nije ni dogodila", navela je potpredsednica Stranke slobode i pravde.