Demonstranti: MUP podmetnuo spaljena vozila, ministar negira


Piše: Marko Radonjić

Prenosimo sa portala Nova.rs

Masovni građanski protesti, koje su prve dve večeri pratili i brutalni sukobi sa policijom, još uvek su glavna tema na društvenim mrežama, a brojni korisnici već danima diskutuju o zapaljenim vozilima MUP, za koje vlast optužuje učesnike protesta. Većina korisnika deruštvenih mreža ubeđena je da je MUP sam spalio svoja vozila i to ona stara i neupotrebljiva, što pokušavaju da dokažu i fotografijama. Sa druge strane, ministar policije Nebojša Stefanović, sve te navode demantuje.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da bi u Beogradu trebalo da bude uveden policijski čas, zbog pogoršanja situacije sa koronavirusom, hiljade građana izašlo je na ulice glavnog grada, kako bi izrazilo nezadovoljstvo. Bio je to prvi, od tri protesta koji su do sada održani, a koji su se prve dve večeri pretvorili u brutalan obračun policije i demostranata, što je zaprepastilo gotovo čitav svet.

U neredima su letele kamenice, kante za smeće, paljeni su kontejneri, ali i policijska vozila. Prvog dana protesta, prema informacijama MUP, zapaljena su četiri vozila, dok je jedno oštećeno. Nedugo nakon paljenja, na društvenim mrežama krenula je da kola priča da iza svega stoje pripadnici policije u civilu, koji su vozila i zapalili, odnosno huligani koje oni kontrolišu.

“Policijski kombi sa ćelavim gumama na kojima teško da može da vozi, bez tablica, malo zarđao, malo krpljen. Žrtvovan za predstavu”, napisao je jedan od tviteraša.

“Nego, je l se samo meni učinilo da zapaljeni policijski kombi nema tablice”, objavio je drugi.

Ono što je svima upalo u oko, i oko čega svi diskutuju jeste zašto vozilo “marica”, nije imalo nikakvu registarsku oznaku, a postoji sumnja i u to kako policija nije uspela da snimi huligane, koji su to uradili.

“Imaju kamere sve po gradu, mora biti dokumentovano. Pa telefoni onih koji su bili pored vozila u to vreme kad su zapaljeni. Pa neki materijalni dokazi, nema završenog zločina”, napisao je u odgovoru građanin.

Jedan od tviteraša, nakon što su vozila planula objavio je da je služba odradila svoj posao.

“Nema registarska tablica, kakve su ovo gume?, model pežoa i godina proizvodnje otpisani iz policije i rashodovani, te namerno ostavljeni i zapaljeni, to se zove varijanta B u postupanju policije, kada treba da se opravda upotreba sile i sredstva prinude”, napisao je jedan od građana taksativno sve sumnjive stvari na ovom policijskom vozilu.

Sa druge strane, jedan deo građana tvrdi da su ostali zapaljeni automobili novi. Ono što izaziva opravdanu sumnju jeste pitanje gde se “onolika” policija u civilu nalazila u trenutku kada su vozila zapaljenja, te kako se, na osnovu kamera i video snimaka koji snimaju grad, ne može ustanoviti ko je odgovoran za napad, te eventualno objaviti fotografije huligana koji su to uradili.

Iz Biro MUP-a kažu za portal Nova.rs da su apsolutno netačni navodi koji su se pojavili po društvenim mrežama, da su vozila MUP, koja su zapaljena pre tri dana, rashodovana i da se ne koriste.

“To najbolje potvrđuje činjenica da je većina zapaljenih vozila stara najviše četiri godine i ona se, naravno, koriste u svakodnevnom radu policije. Tokom protesta u Takovskoj ulici zapaljena su četiri policijska vozila, dok je još jedno oštećeno”, navode iz MUP, te taksativno nabrajaju modele i godište proizvodnje.

“Zapaljeno je kombi vozilo „pežo bokser“ (2018. godište), zatim dva patrolna vozila „škoda rapid“ (2016. i 2017. godište), kao i „golf 6“ (2011. godište). Takođe, oštećen je i jedan „pežo 407“ koji je star 14 godina”, stoji u odgovoru MUP.

Oni podsećaju da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i izazivanje opšte opasnosti.

“Osumnjičeni se tereti da je izazvao požar na sva četiri vozila Ministarstva unutrašnjih poslova koja su zapaljena. On je priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i određen mu je pritvor do 30 dana” stoji u odgovoru MUP-a čime je konačno razrešena “misterija” paljenja automobila.