Drug uhapšenog studenta: Sistem pokušava da zaplaši narod



Srđan Radujkov, drug studenta ETF-a Igor Šljapića (23), koji je u subotu priveden priveden iza Narodne skupštine dok i dan kasnije bio osuđen na mesec dana zatvora, bez prisustva advokata, kaže za Nova.rs da je to što se dogodilo Šljapiću zapravo pokušaj sistema da zaplaši narod i eliminiše "kritičnu masu" na protestima.

“Pre dve noći, naš durgar, Igor Šljapić, moj brat po frizuri je bio uhapšen. Nakon noći koju je proveo na u pritvoru odma mu je suđeno bez prava na advokata, sa lažnim svedočenjem i presuđeno 30 dana zatvora u Padinskoj skeli”, kaže Radujkov za Nova.rs.

Navodi da se sve to dogodilo zato što je njegov drug u ruci držao transparent kakv on trenutno drži u ruci, a na kom piše “A šta ćete kad potrošite sav suzavac?”.

“U presudi su mu se dopisale stvari koje znam da nije učinio, poznajem ga. On je duša od čoveka, miran čovek, pacifista, izbegava nasilje. Jedan od njegovih transparenata danas bio je i “Stop nasilju””, kaže on i objašnjava da zbog toga transparent sa istim natpisom drži drug iza njega.

Na pitanje zbog čega je po njegovom mišljenju Šljapić uhapšen, odgovara da “na taj način sistem pokušava da zaplaši narod”.

“Oni znaju da je taj posutpak neregularan, znaju da će posle moći da traži odštetu, međutim, ovo je sad njihova hitna mera, jer im to sad nije bitno. Njima je bitno da što više njih strpaju u zatvore, pritvore, zaplaše ljude da bi onda bila ova scena gde nema više te kritične mase koja je bila pre nelkoliko dana”, poručuje Radujkov.

Komentarišući slučaj Igora Šljapića, o kom je Nova.rs već pisala, pravnici su rekli da se radi se o grubom i ozbiljnom kršenju Ustava, jer po slovu zakona svaka osoba ima pravo na stručnu pomoć, odnosno advokata, ali i da tuži državu zbog naknade štete ukoliko su joj prava uskraćena ili povređena.

Izvor: Nova.rs