Dubravka Stojanović: Još jedan Vesićev napad na Beograd



Odluka koju je saopstio Goran Vesić o ukidanju imena ulica kao sto su Porečka, Hvarska, Mostarska, Sarajevska, Bosanska, Zenička doživljavam kao još jedan od mnogih napada na Beograd, kaže za Nova.rs istoričarka Dubravka Stojanović, reagujući na najavu zamenika gradonačelnika Beograda o prekrajanju naziva ulica u glavnom gradu.

Vesić je za današnje “Novosti” izjavio da je “red da pokažemo poštovanje prema onima koji poštuju naš grad i našu zemlju, a ne da budemo mazohisti i da imamo imena ulica koja su iz sredina gde se zatire sve što podseća na srpstvo”.

“Beograd je bio prestonica jedne značajne države i to se videlo u njegovom kosmopolitskom duhu, etnički mešanom stanovništvu, pa i imenima ulica, koje su kroz tu ‘uličnu geografiju’ slale poruku otvorenosti”, kaže Dubravka Stojanović.

Brisanje tih imena, navodi, govori o jednoj paranoidnoj fazi naše istorije, u kojoj se, posle četiri izgubljena rata, zatvaramo u sebe, gledamo samo “u sopstveni pupak”, izolujemo se od sveta, pa i najbliže geografije.

“Zanimljivo je da to čak nije ni nacionalizam, jer u mnogim od tih gradova ili regija i dalje žive mnogi Srbi, čime se grad Beograd i njih odriče, uzima deo mentalne geografije svima koji žive u Beogradu a poreklom su iz tih drugih krajeva. Sve je to deo pretvaranja Beograda u palanku, zatvaranja, ‘spuštanja roletni'”, navodi istoričarka Stojanović.

To je, kako navodi, deo uništavanja Beograda koju sprovodi ova vlast, a mentalno – to je deo procesa ubijanja železničke stanice kao simbola povezanosti i stavljanja monstruoznog spomenika ruske estetike koji ce zakloniti nekadasnju staničnu zgradu.

“Poseban problem je davanje ulice Blagoju Jovoviću, čoveku koji je pokušao atentat na Antu Pavelića, nakon kojeg je ovaj i umro. Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike”, upozorava Dubravka Stojanović.

Ante Pavelić, podseća ona, nije na žalost odgovarao pred sudom za svoje monstruozne zločine.

“Ali, slaviti njegovog ubicu i to na ulicama glavnog grada je poruka da, u slučajevima kada pravda nije bila dostižna, imamo pravo da je sami sprovedemo oružjem. To je necivilizacijski sunovrat, to je slavljene osvete, principa  ‘oko za oko’ i slanje poruke da je svako nasilje dozvoljeno. To i jeste princip ove vlasti i ona to nedvosmisleno slavi promenom imena ulice”, ukazuje Dubravka Stojanović.

Gradska vlast Beograda najavila je da će promeniti nazive Sarajevske i Mostarske ulice. Nova imena dobiće i Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

Zagorska ulica u Zemunu postaće Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića.

Izvor: Nova.rs