“Jedan od najboljih”: Ko je uhapšeni dr Vladimir Mentus


Prenosimo sa portala Nova.rs
Piše: Božica Luković

Iza Vladimira Mentusa, mladog naučnika koji je promptno osuđen na 30 dana zatvora, stoji zavidna akademska karijera.

Pravda u Srbiji je odavno izgubila ono suštinsko svojstvo da pred njom treba svi da budu jednaki – a hapšenja i hitna osuđivanja mladih tokom protesta još jednom su nas podsetila na to. Dok učesnici protesta brzo dobijaju kaznu pritvora, neki drugi, mnogo “teži” slučajevi se rastežu mesecima, pa i godinama.

Akademska zajednica Srbije digla se na noge kada je tokom protesta u pritvor odveden i mladi doktor nauka Vladimir Mentus. Dr Goran Bašić, direktor Instututa društvenih nauka, čiji je Mentus član, povodom njegovog hapšenja je uputio otvoreno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić, a reagovali su i brojni drugi akademski građani.

Mentus je uhapšen između 11. i 12. jula, a njegove kolege navode i da je pretučen u policijskoj stanici.

Ko je naučnik na kojeg se svom silom obrušila policija i država?

Mentus je u svojoj dosadašnjoj naučnoj karijeri proučavao važne oblasti sociologije, koje su od velikog značaja za razumevanje srpskog društva. Bavio se socijalnom psihologijom, koja proučava način na koji se pojedinac pridružuje većim grupama u društvu, ali i kako se ponaša u njima – od navijačke grupe do političke stranke. Takođe je izučavao i uticaje ekonomskih pojava na naš svakodnevni život i psihu.

Diplomirao je 2010. godine, da bi zatim  2012. započeo karijeru istraživača na Institutu za društvene nauke u Beogradu. Pet godina kasnije, 2017. godine, Mentus postaje i doktor sociologije, odbranivši disertaciju na Filozofskom fakultetu. Takođe je objavio više značajnih naučnih radova i bio je učesnih brojnih naučnih skupova, a boravio je kao istaživač i na Univerzitetu Kompultense u Madridu.

Pored naučnog rada, Mentus se bavi i aktivizmom – on je član Združene akcije “Krov nad glavom”, i nije jedini iz ove organizacije koji je priveden na protestima. Pored njega uhapšen je student Igor Šljapić, koji je, da ironija bude veća, na protestu nosio transparent na kojem je pisalo “Stop nasilju”.

Nakon saznanja o Mentusovom hapšenju, reagovali su i iz Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti  (MASA), pokrenuvši peticiju u kojoj traže njegovo puštanje na slobodu.

“MASA zahteva njegovo puštanje na slobodu, kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava svakog demonstranta i demonstrantkinje. Slučaj kolege Mentusa nije usamljen, jer smo upoznati sa nekoliko slučajeva privođenja i određivanja pritvora bez zakonski odgovarajućeg tretmana, sa prekomernom upotrebom sile, gde su osobe zastrašivane i nije im data mogućnost da se obrate pravnom zastupniku. MASA najoštrije protestuje i pridružuje se zahtevima šire javnosti da se hitno obustavi prekomerna upotreba sile i nezakonito postupanje MUP-a prema demonstrantima i demonstrantkinjama. U ovim izuzetno teškim vremenima, kada se epidemiološka situacija radikalno pogoršava, i kada nezadovoljstvo građanstva ne dobija nikakav odgovor od nadležnih institucija, smatramo da je prevashodna odgovornost na policiji i tužilaštvu da ne dozvole da se pravni poredak i sigurnost građana nepovratno uruše”, navode iz ove organizacije.