Kon kaže da će tačne podatke dati vlast, Brnabić se drži "banalnih" objašnjenja


Dok broj žrtava kovida-19 raste, ne stišava se ni polemika o neslaganju broja umrlih i zaraženih u bazi podataka, i u delu gde se o tome obaveštava javnost. Osim polemike koju je otvorio izveštaj BIRN-a, otvoreno je i pitanje - kako je moguće da samo dan posle izbora, broj novozaraženih bude gotovo utrostručen. U dve televizijske emisije su svoja objašnjenja ponudili predstavnici struke, ali i države.

Predrag Kon: Vas da pitam profesore, šta vi hoćete?

Zoran Radovanović: Hoću istinu.

Mnogi bi na mestu profesora Radovanovića odgovorili isto - još od kada je BIRN objavio podatke o višestruko većem broju zaraženih i umrlih od zvaničnog, javnost od struke zahteva - istinu.

"Naravno da moramo znati istinu. Poverenje koje je sada narušeno i ja sam toga svestan i pokušavamo da ga povratimo između ostalog i ovom emisijom, ja sam zato ovde. Podaci na kojima sam ja bazirao sva svoja obraćanja javnosti i sve svoje predloge u Kriznom štabu jesu zvanični podaci", rekao je imunolog Srđa Janković gostujući u Utisku nedelje.

Olja Bećković: Vi ne morate da budete epidemiolog da biste primetili da ima nešto nelogično da se nedelju dana pred izbore govori da je maksimu 100, a onda utorak 243, tri puta više od dana posle?

Predrag Kon: Te podatke sam ja dobio jer sam ih ja tražio. I dobiće i javnost. Ja ga neću saopštavati jer jednostavno ja nisam u tome ni na koji način, to nek vlast odlučuje. Kakve veze ja imam sa tim?

Da će tačne brojke biti saopštene javnosti kada vlast to odluči, uverava doktor Kon.

Profesor Radovanović, međutim, već ima utisak o tome koji su podaci bliži istini.

"Sklon sam bio, još uvek sam, ali rekli smo, proverićemo, da su bliži istini Birnovi podaci od onih koji se zvanično saopštavaju... Vi kad pogledalte, uporedite te brojeve, ja se čudim kako članovi Kriznog štaba to nisu uočili… Koliko je to statistički neverovatno", kazao je Radovanović u Utisku nedelje.

U isto vreme, na drugoj televiziji, prva žena Kriznog štaba ponudila je još statistički malo verovatnih primera, ili, kako je sama rekla, "banalno" objašnjenje disproporcije u brojkama.

"Odem ja, recimo imam simptome, u kovid ambulantu, testiram se, imam nalaz pozitivan, imam komplikacije, krenem u Infektivnu kliniku. Kako dobijem nalaz pozitivan upisuju me dakle u laboratoriji u kovid-19 bazu podataka. Krenem dakle na Infektivnu kliniku da me prime i udari me autobus. Poginem. I ja sam naravno preminula u toj bazi podataka. Mislite da treba da se brojim kao da sam preminula od kovid-19? I takvih ima XY slučajeva!", objasnila je razliku u brojevima preminulih premijerka Ana Brnabić.

Više od dve nepoznate u računici Vlade Srbije vidi novinarka KRIK-a Vesna Radojević.

"Tolika količina netransparentnosti, neodgovornosti, jedno stalno izmišljanje opravdanja za njihove postupke, poput toga 'pa eto mi nismo računali zato što su ti ljudi umrli u saobraćajnim nesrećama'. Ne nije tačno - eto ako si tako rešila taj broj preminulih, kako objašnjavaš broj zaraženih. Znači imali smo 300-340 pred izbore, a zapravo ste objavljivali 96. Dakle samo ste vi sami sebi bitni. Da, državni vrh nas je sigurno lagao", rekla je novinarka Vesna Radojević.

Na kraju, umesto rešenja, ostaje još jedna nepoznata - ako je javnost obmanjivana do sada, kako znati da tako neće biti i ubuduće.

Izvor: N1