Krizni štab nema ovlašćenja, nije osnovan po zakonu



Transparentnost Srbija objavila je da Krizni štab ne poseduje nikakva zakonska ovlašćenja, jer nije zakonom uređeno telo, već savetodavno telo Vlade Srbije.

U saopštenju TS navodi se da zbog toga Krizni štab ne može da donese obavezujući akt, već samo da daje preporuke Vladi kako dalje postupati u vezi sa epidemiološkom situacijom.

“Nepoznato je zašto se Vlada odlučila da ga formira, umesto da su obrazovana tela koja su predviđena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama”, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, odluka o formiranju štaba nije objavljena ni na sajtu Vlade Srbije, ni u Službenom glasniku i dodaje da je TS tražila pristup odluci o formiranju još početkom aprila, ali da odgovor nisu dobili.

Ukazuje se da je poziv za smenu Kriznog štaba i formiranje novog potpisalo više od 1.200 lekara.

“Potpisnici otvorenog pisma su izneli zahteve, koji su važni bez obzira na dalju sudbinu Kriznog štaba. Između ostalog se traži da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iz COVID portala, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima i da se nezavisnom istragom utvrdi da li su podaci namerno zataškavani”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Fonet, Nova.rs