Milenko Vasović: Huligani, predsednikovi miljeniciMilenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs, 12.7.2020.
Prenosimo sa portala Nova.rs


Vlast se postarala da nam pokaže pasoš nekakvog lika iz Tunisa koji je priveden zbog nereda ispred Skupštine Srbije. Ima li iko ko ozbiljno misli da je jedan Tunižanin došao u Beograd da ruši Vučića ili kamenuje žandarmeriju?

Mašu nam i sa nekim crnogorskim državljanima, eto jedan je nosio šlem. Nikada do sada nije zabeleženo da je neko stradao od šlema, niti da je šlemom srušena neka diktatura. Toga nema ni kod “Dobrog vojnika Švejka”, a on je znao odakle opasnost vreba.

Ima u ovoj vesti nešto drugo što može biti za analizu. Ako je tačno da su Crnogorci došli da “ruše” Vučića, to onda liči na vraćanje usluge. Sećate se da su i neki problematični pojedinci iz Srbije “pripremali ubistvo” Đukanovića, kad je to Milu zatrebalo. Ne zaboravite da njih dvojica imaju istog savetnika. Dobro dođe ispomoć.

No, da se vratimo u našu avliju. Da li je srpskoj javnosti saopšteno ime ijednog huligana koga je privela policija zbog nereda ispred Skupštine? Ne, jer policija i tužilaštvo kriju imena privedenih. Kriju i imena malobrojnih koji su nekim čudom već kažnjeni.

Privedeno je dosta nedužnih, a oni što su bacali kamenice, baklje, koji su lomili i palili kontejnere, koji su prebijali novinare ostali su van domašaja. Oni koji su policajcima pokazivali polne organe i unosili im se u lice, ostali su neprimećeni. Njih niko nije hapsio, njih “nisu” snimile ni kamere, oni su “neuhvatljivi”.

Huligani se za to i neguju, da izazovu nerede, a da onda policija hapsi i mlati mirne demonstrante. Toliki napadi na policajce, toliko povređenih, a ne saznadosmo nijedno ime tih razbojnika. Onaj Rebić iz policije se hvali kako je priveden jedan “ultimejt fajter”. Au, ali si nam otkrio, pa smeniće te zbog tako iscrpnog obaveštenja.

Kako je samo hitno otkrivena prošlost čoveka koji je u TV kameru kritikovao vlast. Odmah je predsednik države, koji očigledno nije imao važnija posla, potrčao da nam kaže kako je nadimak tog momka Robija. Za ove što su demolirali grad “nije znao” ni imena, ni nadimke.

Da je kojim slučajem kakav student potegao kamenicu, već bi mu otkrili na koji je kolokvijum zakasnio. Da je neko iz Đilasovog ili Obradovićevog okruženja bacio baklju, već bi “visio” na Terazijama.

Policajci su poniženi i isprebijani, a ti što su ih kamenovali proteklih dana gađaće ih ponovo. Vrh vlasti je dobrom koordinacijom uspeo da sačuva svoje pomagače koji su spremni za sledeće napade.

Kome i dalje nije jasno za koga rade nasilnici neka se priseti Vučićevih reči iz 2016. Tada nam je ondašnji premijer poručio da “država nema snage za borbu protiv huligana”. I tada je Srbiji skrojena ludačka košulja.

Možda u tom ludilu ima i nečeg dobrog. Ne vole plavi panciri kad ih neko ponižava. A ne vole ni kad ih biju.