Milenko Vasović: Kad Vučić primi samog sebeMilenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Eto, počele su konsultacije za sastav nove vlade. Jedva čekam da predsednik Srbije primi onog predsednika Srpske napredne stranke. Pa da se njih dvojica dogovore oko imena premijera, da pročešljaju sastav buduće vlade i da ko ljudi popričaju šta će sa demonstracijama, sa onim lopovima iz SPS, sa našim narodom na Kosovu…

Već zamišljam snimke koji se vrte na svim televizijama, crvena staza, svi se ljubazno smeškaju, niko ne nosi masku. Sledi kurtoazna razmena poklona, predsednik je dobio sabrana dela Radoja Domanovića, šef naprednjaka vizire, doneo doktor Žeks – sveže odštampani. Lider naprednjaka ulazi u salon brzim hodom, izbegava bliceve, stavlja masku i počinje monolog. Gotovo, nema više snimanja, nema izjava za medije, počinju teški pregovori.

Dva golijata, ni jedan ni drugi do sada nisu sreli jačeg pregovarača. Prvi put u novijoj istoriji obojica imaju priliku da razgovaraju sa sebi ravnim. Govore istim jezikom, koriste iste metafore, obojica su strastveni skupljači vinskih boca, zaljubljenici u šah. Priroda se poigrala, oni neverovatno liče. I obojica imaju isti ulog, Srbiju.

Posluga šapuće, većina i ne diše. Znaju, predsednik ne voli da mu se protivureči, a šef naprednjaka se u sve trpa, sve zna, o svemu ima stav. A što voli da propituje… sačuvaj bože. Sigurno će pitati predsednika što je policija hapsila mirne demonstrante. Što je obarala glave pred siledžijama i ko je poslao huligane da ruše Beograd.

Pitaće ga i što se dugo čeka na Covid testove, šta medicinska oprema traži u magacinima dok narod umire. I zašto je vodio brata kod Putina. Da, pitaće ga i što on kao šef najveće stranke nije dobio 100 evra kao i ostali građani. Ma ima da prorešeta predsednika. Ni predsednik neće ostati dužan, spremio je pitnja oko izbora: je l’ bilo krađe, šta će mu Vulin u koaliciji i tako to. Ima i platformu za našu decu, ima i spisak članova vlade. Sve ima, ali voli da se konsultuje.

Usput stigoše i do mandatara. Naravno, predsednik SNS bez trunke razmišljanja predloži sebe za premijera. Kao čoveka sa iskustvom, kao najboljeg studenta prava, kao nekoga ko Srbiju voli najviše na svetu. I kao skromnog i pristojnog čoveka.

E tu je predsednik vrisnuo da gluplji predlog nikad nije čuo. Sve je mogao da očekuje ali to, da jedan hvalisavac svuda gura sebe, e to je previše. Da prigrabi svu vlast. Neće moći dok je on na čelu države. Uostalom, što on ne bi bio i premijer, ionako ima vremena na pretek.