Milenko Vasović: Ko će biti svedoci saradnici?Piše: Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs, 21.7.2020.

Kažu zli jezici da je “enolog” sa Andrićevog venca bio jako ljut na ove iz napredne stranke. Došli likovi da traže mesto premijera, a ni bocu vina ne doneše. Neka to, nego nisu poneli ni ime budućeg predsednika Vlade. Kriju, samo su rekli da imaju program koji će biti vrh u regionu.

Bolje i to nego ništa. Ukazaće se i mandatar, pitajte Rosku i njenu kuglu. Tamo je zapisano i koliko će ministara imati vlada i ko preuzima barjak opozicije. Sve se zna samo treba ispoštovati proceduru, zakone i Ustav. Da se ne bi ukaljali “perfektno organizovani izbori”.

Građani se mogu nadati vladi koja će biti gora od prethodne. Tako nalaže osnovni princip negativne selekcije. Koliko god to bilo teško, uspeće da potuče sva „dostignuća“ kabineta gospođice Brnabić. Jer, selektor ima nepogrešiv osećaj za najlošije kadrove. S druge strane pripadnici buduće vlade imaće lepe šanse da im zapad zabrani putovanja i blokira račune u bankama.

Jedino se ne zna ko će biti svedoci saradnici. Nema nijednog koalicionog partnera, nijednog kuma, svastike… nijednog direktora javnog preduzeća ko bi se prihvatio te uloge. Za sada.

Kolo sreće se okreće, doći će dan kada će se Srbija izbaviti od jada koji su je snašli. I tada će biti redovi, nudiće se svedoci saradnici, formiraće se liste čekanja kao sada za operacije. Malobrojni će biti oni koje će novo tužilaštvo i profesionalna policija prihvatiti za saradnike. Tim srećnicima će biti delimično otpisani gresi, a zauzvrat će otkriti saučesnike i nalogodavce. I, naravno, kuda su išle pare.

Biće to velika utakmica koju će korumpirane režimlije igrati između sebe. Da sačuvaju zadnjicu i nešto od imovine. Ocinkariće kum kuma, brat brata, finansijski direktor genralnog, podizvođač izvođača i investitora. Stići će istraga i do subvencija. Gledaćemo iseljenja iz kuća zidanih „tetkinim“ parama.

Neka se dobro zamisle „crne limuzine“ ko će biti svedok saradnik za aferu Krušik, ko za otimanje držvne imovine u korist „Beograda na vodi“, ko za izvlačenje para od operatera. I ko će svedočiti o prodaji srpskih oranica, a ko o privatizaciji fabrike lekova.

Naći će se dokazi i za uništavanje državnih banaka i za otimanje privatnih firmi i za ispumpavanje Kolubare. I za preskupe puteve i mostove. Da i ne govorimo o poplavi Obrenovca i nabavci medicinske opreme. Puna su ministarstva „spavača“ koji će progovoriti kad dođe momenat. I jelke i rasvete će neko morati da odrobija.

Znam, ko je stigao dovde već je pomislio o „naivni čoveče“, pa svi će se „oni“ izvući. Neće! Nikada se nisu svi izvukli. Ako ne verujemo u ruku pravde, šta nam vrede životi. Uostalom, pročitajte knjigu nobelovca Marija Ljose „Pet uglova“. Videćete Srbiju danas i videćete da izlaz postoji.

Imajte na umu da su lopovi češu pri pomeni zakona. Imajte na umu da nisu srećni, ni spokojni, da ih ćerke, majke, očevi… pitaju šta to rade. Da im žene dosadiše sa „šta će s nama biti“. Nije sve tako beznadežno. Pomozite i vi koji čitate ove redove, beležite, skupljajte i čuvajte dokaze o uništavanju države. Neće biti uzalud.

Uostalom, to je naša Kolubarska bitka, a nije red da se brukamo pred Stepom i Živojinom.