Milenko Vasović: Zna li Šarčević šta je sramota?Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs, 17.7.2020.

Da li je ministar prosvete ucenjen ili se oslanja na svoj sistem vrednosti i svoju moralnu horizontalu? Kako god, uspeo je da opravda poverenje onoga ko ga je postavio u fotelju i kada jednog dana ode njegov kabinet mora biti dezinfikovan da se bruka ne bi širila.

Mladen Šarčević, prvi čovek srpske prosvete i nauke, postavio je za svog savetnika Ljiljanu Marković, bivšu čelnicu Filološkog fakulteta u Beogradu. Profesorka Marković je prvi dekan u istoriji Beogradskog univerziteta kome je Etički odbor izrekao javnu opomenu za „neetičko i neakademsko ponašanje“. Treba zaslužiti takvu „medalju“.

Čemu to Ljiljana može da podučava Mladena? Opus je širok, mediji i kolege su pobrojali šta ova profesorka može. Tvrde da je sebi pripisala prevode tri knjige koje je potpisala žena istog imena i datuma rođenja. Prozivaju je za mnoge plagijate, zloupotrebe pozicije, a državni revizori su ustanovili da je potrošila milion i po evra na koje Fakultet nije imao pravo. Taj novac je, naravno, dobila od Ministarstva prosvete.

Čak i da je samo deo od pobrojanog tačan, mnogo je. Verujem da su brojni profesori razočarani i kivni ministrovim postupkom. Ubeđen sam da se i pošteni svet u Nemanjinoj stidi. Nisu baš svi ogrezli u nemoralu, nisu svi korumpirani.

Kakav li je poriv imao prvi čovek srpske prosvete, kakvi li su jadi njega snašli? Nema sumnje da su on i bivša dekanka zaraženi naprednjačkim virusom koji protežira sve što je naopako. Profesorka Marković je i istaknuti kadar SNS, godinu dana je bila, suprotno normama, njihov odbornik u Skupštini grada Beograda.

Šta je ministra nateralo da prlja stolicu u kojoj je nekad sedeo Dositej Obradović? Nije prosveta isto što i vojska ili policija. Pa i policija je krila kada je angažovala sumnjive likove. Ne možeš nedostojne i nemoralne svijati pod skute nekog ministarstva.

Nije se Mladen Šarčević odvažio da pita kolegu Stefanovića zašto je bez razloga uhapšen dr Vladimir Mentus, naučni saradnik u Institutu društvenih nauka. Nije se udostojio da osudi hapšenje i kažnjavanje nedužnog studenta elektrotehnike Igora Šljapića.

Nije ga briga što je u Kragujevcu uhapšen Bogdan Raonić, jedan od najboljih studenata francuske Politehničke akademije i stipendista francuske vlade. Mirni momak, najpristojniji učenik u istoriji Prve kragujevačke gimnazije. Koliko Srbija ima takvih kao što je Bogdan? Zna li to ministar Šarčević i o čemu on uopšte brine. O nedostojnoj dekanki!

Lako je biti ministar, teško je biti čovek.