Nervoza zbog pitanja novinara: Vlast odomaćila jezik ulice"Uličarski način obraćanja je na velika vrata uveo sam Aleksandar Vučić, a drugi preuzimaju tu praksu kada vide da je dozvoljena i poželjna", kaže za Nova.rs socijalni psiholog Dragan Popadić, dok Tamara Filipović Stevanović iz NUNS-a upozorava da je cilj takve komunikacije - omalovažavanje novinara.

“A što ste nervozni? Pa nemojte, utiče to na lepotu” – tako je ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče “odgovorio” na pokušaj novinara N1 Petra Gajića da postavi potpitanje na konferenciji za novinare kriznog štaba, i to dok je bilo reči o osetljivoj temi teksta francuske agencije AFP o smrti Ljubiše Đurića, čiji sin je na protestima nosio natpis “Ćale, ovo je za tebe”.

U sredu je, takođe, na opasku naše novinarke da “izvrće” njeno pitanje Lončar reagovao sa “zašto me prekidate, pustite me da završim”, što je često korišćen način da se izbegne ispravka ili preciziranje odgovora, pošto obično usledi upozorenje organizatora konferencije da “i druge kolege imaju pitanja”.

Ne zaboravljamo ni kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić komunicira tokom javnih nastupa, pa smo tako početkom meseca mogli da uživamo u njegovim retoričkim sposobnostima koje je demonstrirao u emisiji “Upitnik”.Novinarki Oliveri Jovićević poručivao je  “pustite me da kažem šta imam, pa onda slobodno udrite koliko možete” ili “a vi me izbacite iz studija” kad god bi se usudila da prekine njegov monolog, zamislite – novinarskim pitanjem, što je kulminiralo ponižavajućim “aj, pustite me da završim”.

Talas primitivizma

Analizirajući Lončarev i Vučićev način komuniciranja sa novinarima, socijalni psiholog Dragan Popadić konstatuje da u “normalnom” društvu predstavnik bilo kog nivoa vlasti, a pogotovo najvišeg, sebi ne bi smeo da dozvoli takav incident.

“U Srbiji se, međutim, ovakvo obraćanje neguje, ceni i ohrabruje. Uličarski način obraćanja je na velika vrata uveo i drugima dozvolio sam Aleksandar Vučić, a drugi preuzimaju tu praksu kada vide da je dozvoljena i poželjna.

Verujem da jedan veliki talas primitivizma i nepristojnosti, koji primećujemo svuda oko sebe, nastao tako što su se građani godinama navikavali i, konačno, navikli na takav način ophođenja”, kaže Popadić za Nova.rs.

Potcenjivački pristup

Prema mišljenju generalne sekretarke Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Tamare Filipović Stevanović, cilj komunikacije kakvu demonstrira državni vrh jeste omalovažavanje novinara.

“To je potcenjivački pristup, koji nimalo ne priliči nosiocima državnih funkcija, ali nije ništa novo na našoj političkoj sceni.

NUNS beleži pritiske i napade na novinare, i već nekoliko poslednjih godina, 30 odsto tih napada i pritisaka dolaze upravo od nosioca državnih funkcija. Maliciozni i nepristojni komentari su stvar elementarne pristojnosti i vaspitanja, a to se na našoj političkoj sceni sve ređe i ređe sreće.

Novinari su tu da prenesu građanima informacije od javnog interesa, a političari su tu da odgovaraju na pitanja novinara i to na način da svako može da razume te odgovore, jer oni ne odgovaraju novinarima već građanima Srbije”, naglašava Filipović Stevanović.

Vlast besni kada je neko propituje

Dragan Popadić primećuje da nosioci vlasti deluju iskreno besni što moraju da uopšte odgovaraju na nečija pitanja, i da nekome polažu račune.

“Čini mi se da njihove izjave često imaju isti ‘tok’: na samom početku, pokušavaju ljubazno i hladno da odgovore na pitanje, ali iznutra kao da probija taj bes, kao da se pitaju kako neko njih uopšte sme da propituje.

Onda se javi taj posprdni govor, vređanje sagovornika, ponavljanje floskula”, rekao je Dragan Popadić za Nova.rs.

Srećom, pa su reakcije na “verbalne ispade” vrha vlasti najvidljivije tamo gde su, čini se, posebno osetljivi na kritiku – na Tviteru, čiji korisnici nisu propustili da se podsmehnu načinu na koji su premijerka Ana Brnabić i ministar Zlatibor Lončar odgovarali na pitanja novinara.

Izvor: Nova.rs, piše Milica Rilak