Netačan demanti Vučića: Petrov otac umro bez respiratora


Piše: Ivan Popović, tekst za portal Nova,rs, 8.7.2020.
Prenosimo sa portala Nova.rs

Predsednik Srbije Alesandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Ločar demantovali su tvrdnje Petra Đurića, koji je u direktnom uključenju na N1 izjavio da je "njegov otac umro od korone, čekajući respirator". Međutim, lekarski nalaz koji je Đurić podelio sa svojim prijateljima na Fejsbuku govori suprotno.

“Lekari su se borili do poslednjeg sekunda. Mi u Zemunskoj bolnici imamo respiratore, mislim da je treća po broju respiratora. Reč je o licu vrlo loše prošlosti, osuđivanom za krivična dela. Drugo lice je Sloba Robija, višestruko osuđivano lice. Nemojte takve da predstavljate kao junake, znamo s kim imamo posla. One koji profesoru Baziću guraju prste u usta i govore kurvo, nemojte mi predstavljati kao junake”, rekao je Vučić.

I Zlatibor Lončar bio je sličnog stava, navodeći da je “sve pokušavano da se spase život, ali na žalost nije dalo rezultate”.

“Bolnica Zemun od prvog momenta ima 75 respiratora i nikada u upotrebi nije bilo više od 30 mašina. Otac mladića je tretiran po svim standardima, bio je i na neinvaznoj i na invazivnoj terapiji… pokušano je sve, ali na žalost nije dalo rezultate”, naveo je ministar.

Međutim, u istoriji trenutnog lečenja, dokumentu koji je Petar objavio na svom profilu, jasno su izneti suprotni podaci.

“09.04. 2020. – 11:58 Konsultovan anesteziolog, indikovano je prevođenje u respiratorni centar, čeka se slobodno mesto; 03:08 – Afebrilan sO2 86%, kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja – trenutno nema slobodnih mesta, te se lečenje nastavlja u JIN”, stoji u delu istorije lečenja.


U ovom dokumentu piše da je pacijent 12.04. 2020. godine bio na “prijemu u respiratorni centar”.

“Pacijent na prijemu u respiratorni centar, bez karotidnog pulsa, bez sopstvenog disanja, cijanotičam. Na kontinuiranom EKG monitoru 5 min bez srčane radnje. Konstatujem EXITUS LETALIS”, stoji u delu koji je napisala dr Mirijana Mladenović.

Pacijent Ljubiša Đurić primljen je u KBC Zemun 28.03., a preminuo je 13 dana kasnije, čekajući da bude priključen na respirator, što je i prikazano u istoriji lečenja.