Oljača: U Pazaru nema toplomera, od "Vučićevih" respiratora rade tri, ostali ne


Zdravstvenim radicima u Novom Pazaru nedostaju elementarne stvari - toplomeri, aparati za krvni pritisak, kažu iz "Arka fondacije". Predsednik Vučić je lično išao u Novi Pazar da odnese respiratore, da bismo mi sada saznali da rade samo tri i da nisu upotrebljivi, jer nije opremljena respiratorna ambulanta i nije nabavljena neophodna oprema da bi se koristili, a imamo stotine zaraženih i ljude koji umiru, kaže Marko Oljača iz "Arke". U Novom Pazaru trenutno su samo dva anesteziologa, pacijenti leže na hodnicima, kaže Rade Panić iz Sindikata.

Novi Pazar je u nakritičnijoj situaciji i traži pomoć. Kakva je situacija u tom gradu, da li li su potrebnija oprema ili zdravstveni radnici? Dok lokalne vlasti nabavljaju metalne sanduke i vreće za posmrtne ostatke, svi se pitamo kriju li se pravi podaci i da li je Novi Pazar naš Bergamo?

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, govoreći o situaciji u Novom Pazaru, kaže da  jučerašnje informacije ukazuju da situacija nije dobra, a slično je i u Tutinu. Mnogobrojne poruke sam dobio u kojima mi građani zahvaljuju na tome što je sve izašlo u javnost, a što dovoljno govori o tome da se podaci skrivaju, naveo je gost Novog dana.

Panić navodi da je medicisko osoblje "desetkovano", da su samo dva anesteziologa ostala u Pazaru, od 12 ili 13 koji su u mogućnosti da rade, da su dobili  pomoć dve kolege iz Kraljeva, da je tamo samo jedan infektolog, da su pacijenti po hodnicima. Vrlo teški uslovi i za rad i za mogućnost da se pruži pomoć pacijentima, naveo je Panić.

"Imamo informacije da imaju probleme i sa razvodom kiseonika, nije bilo sve pripremljeno kako treba, odnosno da se ventilatori ne mogu priključiti na centralni kiseonik, a to podrazumva nošenje i guranje boca za kiseonik, što oduzima značajno vreme zdravstvenim radnicima", naveo je.

Ministar Lončar i premijerka tehničke vlade idu u Pazar da se slikaju, da "pokušaju manipulacijama i lažnim osmesima da pokriju realnu situaciju", ocenjuje Panić.

Marko Oljača iz NVO "Arka fondacija" kaže da je razgovarao sa 12 doktora iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, da neki od njih nisu smeli da kažu šta im je neophodno, bez dozvole direktora.

Navodi da je otkrio da je situacija daleko od one kakvom je opisuju ministar i ostali.

"Zdravstvenim radnicima u Novom Pazaru nedostaju elementarne stvari", naglašava Oljača. Tačno je da su mi rekli da određenu zaštitnu opremu imaju, ali je nemaju dovoljno, pa će možda problem biti za nekoliko dana, ali oni nemaju elemetarne stvari - aparat za merenje krvnog pritiska, toplomere, u Tutinu nemaju Longacef koji im je potreban, nemaju testove za reaktivni protein, kaže gost N1. To su elementarne stvari, to je nedopustivo, podvukao je.

Kaže da se vest proširila društvenim mrežama, od statusa Aide Ćorović koja je iz Pazara, i da je Arka preko Fonda B92 uspela da sakupi za dan više od milion dinara pomoći. "Od tog novca ćemo kupiti ono što su nam lekari iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina rekli da im je neophodno", navodi Oljača.

Predsednik Vučić je, podseća Oljača, lično išao u Novi Pazar da odnese respiratore, da bismo mi sada saznali da rade samo tri i da oni nisu upotrebljivi, jer nije opremljena respiratorna ambulanta i nije nabavljena neophodna oprema da bi se koristili, imamo stotine zaraženih i ljude koji umiru.

Panić tvrdi da direktor bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović odbija i materijalnu pomoć i što je još gore pomoć kolega, svršenih doktora, koji su na biroima, da volontiraju.

Promena kriterijuma za testiranje

Panić kaže da se kasnilo, jer je skok, prema podacima, bio 5. juna, tako da se moralo reagovati u sledećih 15 do 20 dana moralo reagovati ozbiljno protivepidemiološkim merama i organizaciono.

Oljača kaže da su promenjeni kriterijumi testiranja - da je ranije, u martu, bilo potrebno da imate izražene simptome pneumonije, komorbitete, i to je bilo iznuđeno nedostatkom testova i zbog laboratorija.

"Kriterijumi su zatim promenjeni, postepeno smo ušli u fazu masovnog testiranja, kad su testirani i kontakti kontakata, pa je par nedelja pre izbora dr Darija Kisić Tepavčević najavila priču o slabljenu virusa, koja je notorna glupost - to nijedan naučnik u svetu nije dokazao i krenulo se sa narativom da su kliničke slike blaže. Onda smo opet vratili rigorozne kriterijume, vratili se na prvi deo, iako se tvrdi da testova ima. A imali smo predizbone skupove. Pazar je paradigma svega toga, tamo se i ljudi malo više okupljaju, imali smo izbore, verske praznike, i sada imamo ovu situaciju, koja polako postaje nesnosna, a za očekivanje je da i u drugim gradovima imamo žarišta".

Komentarišući izjavu Darije Kisić Tepavčević o Pazaru, Panić kaže da teško može da je razume, ali i da većina članova Kriznog štaba i vlasti izgovaraju rečenice koje su nejasne i koje ne upućuju na nešto što se dešava. "Plašim se da oni za koje smo mislili da će nešto učiniti u tom štabu, mislim na dr Kona i dr Srđu, uspeti nešto da urade, plašim se da su oni počeli da izgovaraju rečenice koje su više pravdanje, nego što su uputstva šta i kako dalje".


Izvor: N1 Beograd