Optužbe na račun policije Srbije i pred izvestiocem UN za torturu



Više nevladinih organizacija iz Srbije je u pismu specijalnom izvestiocu Ujedinjenih nacija za torturu, Nilsu Melceru, tražilo reakciju na postupanje policije na višednevnim protestima u gradovima Srbije.

Policija koja je na višednevnim protestima u Srbiji upotrebila "prekomernu, neopravdanu i nezakonitu silu" i "izostanak reakcije državnih institucija" – razlozi su zbog kojih je više nevladinih organizacija zatražilo da reaguju međunarodne institucije. Hitan apel poslat je 14. jula, navodi RSE.

Pismo poslato izvestiocu UN-a sadrži trinaest dokumentovanih primera kako je policija postupala prema učesnicima protesta koji su počeli 7. jula u Beogradu nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost uvođenja policijskog časa.

"Najmanje nekoliko desetina ljudi podvrgnuto je postupanju koje se može opisati samo kao nečovečno i ponižavajuće, a u pojedinim slučajevima se može predstaviti i kao mučenje", navodi se u pismu specijalnom izvestiocu Nilsu Melceru.

Pored primera postupanja prema građanima "koji se uglavnom zasnivaju na prekomernoj, neopravdanoj i nezakonitoj upotrebi sile od strane policijskih službenika angažovanih na obezbeđivanju protesta", nevladine organizacije pominju i "akte zlostavljanja koje su počinili neidentifikovani nedržavni akteri".

"Imamo jake razloge da verujemo da oni pripadaju neformalnim kriminalnim grupama usko povezanim sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP)", navodi se u pismu.

Nevladine organizacije su istakle da "izostanak reakcije nadležnih organa", kao što su Sektor za unutrašnju kontrolu MUP-a i Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, ukazuju na "sistemski problem nekažnjivosti za dela mučenja i druge oblike zlostavljanja".

"Rizik od široko rasprostranjenog policijskog zlostavljanja i dalje je prisutan i postojaće i narednih nedelja", napomenuli su potpisnici apela UN-ovom izvestiocu.

Izvestilac ima mogućnost da kroz Savet za ljudska prava UN-a izvrši "jednu vrstu političkog pritiska na države da poštuju međunarodne standarde", objasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nikola Kovačević iz nevladine Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11, koja je među petnaest potpisnica pisma. "Tražimo da pozove nadležne organe u Srbiji da sprovedu istrage povodom svih očiglednih navoda o zlostavljanju koji se pominju u pismu", rekao je Kovačević.

Traži se i da izvestilac apeluje na državne zvaničnike u Srbiji da osude policijsku brutalnost. "Svi funkcioneri su apsolutno jednostrano predstavljali proteste, oni su u potpunosti zanemarili ove slučajave (policijske brutalnosti) koje smo mi opisali izvestiocu", napomenuo je Kovačević.

Platforma nevladinih organizacija svoje zahteve postavlja i pred ombudsmana, koji je u svom izveštaju utvrdio da na protestima nije bilo prekomerne upotrebe policijske sile, osim u pojedinačnim slučajevima. Traži se da ombudsman "bez odlaganja postupa povodom svih prijavljenih, ali i neprijavljenih slučajeva lošeg policijskog postupanja i izda set sistemskih preporuka za izmenu ponašanja policije".

Napominju da se u Srbiji nasilje prema osobama lišenim slobode smatra delom "policijske kulture".

Poslednji na spisku zahteva je da se "vrlo jasno predoči nadležnim organima da, ako se protesti nastave, svaki policajac mora da nosi vidnu oznaku na obezbeđivanju protesta". To bi, kako navodi Kovačević, pomoglo da se evidentiraju "oni policajci koji krše pravila službe i zlostavljaju demonstrante."

Koje su moguće posledice?

"Klasične sankcije nema, glavna sankcija koju država može da pretrpi je neka vrsta diskreditovanja", objasnio je za RSE Luka Mihajlović iz nevladinog Beogradskog centra za ljudska prava, koji je takođe potpisnik pisma.

Prema njegovim rečima, "to možda zvuči beznačajno", ali je za demokratski svet to "ozbiljna sankcija".

"Ako specijalni izvestilac utvrdi da je došlo do odstupanja od međunarodnih standarda, to može negativno da utiče na percepciju Srbije", rekao je Mihajlović i dodao da bi to moglo da "preventivno deluje na policiju da bude oprezna u postupanju u budućnosti". Ipak, istakao je da je najvažnije pokrenuti postupke pred državnim organima u Srbiji.

"Najbitnije je šta će tužilaštvo uraditi", rekao je Mihajlović.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, N1 Beograd