Radovanović: Uloga “Batuta” je da zataška prave podatkePoverenje u Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" je i zvanično urušeno onog trenutka kada su u tekstu BIRN-a isplivali podaci iz baze podataka te institucije koji ukazuju na znatno veći broj zaraženih i umrlih, nego što nam se to zvanično saopštava. "To je ključna i centralna ustanova koja treba da brine o zdravlju naroda, a oni ne mogu da saberu brojeve", ocenjuje naš sagovornik epidemiolog Zoran Radovanović i dodaje da "Batut ima ulogu zataškavanja".

“Batut je krovna ustanova u ovoj zemlji za oblast narodnog zdravlja, iz Batuta bi trebalo da potiču glavni saveti i sugestije. Hvatani su u apsolutnim lažima. Čuli smo kako je broj bolesnih manji od broja hospitalizovanih, pa su ih novinari u tome hvatali. Da bi to izbegli, oni su jednostavno prestali da objavljuju podatke. To je skandal, jer oni su dužni da obaveštavaju javnost o epidemiološkoj situaciji, a oni su jednostavno prestali to da rade”, ocenjuje Radovanović.

Podsetimo, istraživačka mreža BIRN je 22. juna otkrila šokantne podatke da je broj umrlih od koronavirusa 2,5 puta veći od zvaničnih brojki, a da je broj zaraženih i do 3-4 puta veći od zvaničnih. “Batutu” je bilo potrebno 10 dana da se oglasi ovim povodom.

“Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје ‘Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut’ оsuđuје nаvоdе kојi sе pојаvljuјu u јаvnоsti i dоvоdе u pitаnjе vеrоdоstојnоst pоdаtаkа о brојu zаrаžеnih i prеminulih оsоbа оd pоslеdicа virusа COVID-19. Оvim putеm dеmаntuјеmо infоrmаciје kоје sе sеnzаciоnаlistički plаsirајu u јаvnоsti о brојu inficirаnih i prеminulih pаciјеnаtа, јеr nisu tаčnе”, saopštili su tada iz “Batuta”.

Ipak, u samom saopštenju tog Instituta nismo mogli da pročitamo ni reč o svemu onome što je pisao BIRN, osim da je “veoma opasno kаdа pојеdinci kојi nisu mеdicinski stručnjаci dајu tumаčеnjа u pоglеdu klаsifikаciје COVID-19 pаciјеnаtа, nа оsnоvu nеtаčnih pоdаtаkа”. Od pisanja BIRN-a prošlo je više od mesec dana, a pravih odgovora koji će raspršiti sve sumnje još nema.

Naš sagovornik Zoran Radovanović konstatuje da “ceo Batut tu ima ulogu zataškavanja”. Ipak, u tome ne abolira ni Krizni štab.

“Jasno je da tu učestvuje i Krizni štab, nisu to deca. Znali su to. Epidemiolozi barataju brojevima, sve zavisi od toga. Odluke se donose na osnovu broju obolelih i umrlih, tako da nisu toliko naivni da im se to podmetme. Kao, jadni oni, nisu to razumeli. To je obmanjivački prokekat u kojem je učestvovalo mnogo ljudi. Neki su se pravili naivni, kao, pojma nemamo”, navodi Radovanović.

On ističe da, kada se barata pogrešnim brojevima, donose i pogrešne odluke. Ipak, naš sagovornik smatra da će kompletna istina kada-tad isplivati.

“Ipak, čuće se sve to jednom. Ako tri osobe reše da čuvaju neku tajnu, ona će se saznati, a ovde je mnogo više ljudi. I podatke koje je objavio BIRN dobio je od osobe kojoj je dosadilo da laže, nije moglo više da se trpi to da u vestima čuje jedan podatak, a zna stvarne stvarne brojke i ima pristup tim podacima”, kaže Radovanović

Slučaj Beograd – od zaravnjenja krive do epidemiloške bombe

Od člana Kriznog Štaba Predraga Kona za samo 24 sata čuli smo dve oprečne izjave. Od toga da se u Beogradu zaravnjuje epidemiološka kriva i da se očekuje njeno smanjenje, do toga da je prestonica prava epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mesta gde koronavirus može naglo da počne da se prenosi.

Zoran Radovanović ponovo ističe neophodnost baratanja pravim podacima.

“O tome da li se u Beogradu kriva zaravnjuje, ili je on epidemiološka bomba ne možemo da znamo, jer bismo za to morali da imamo prave podatke, a oni kriju podatke. Tako da mi nemamo predstavu. Jedino što možemo indirektno da sudimo jeste to što su bolnički kapaciteti popunjeni. Decenijama se nije desilo da bolesnici iz Beograda moraju da se trasportuju u druge gradove, jer su sve beogradske bolnice pune, a to se sada dešava”, konstatuje iskusni epidemiolog.

Po ko zna koji put Radovanović poručuje da narod ne sme da se laže i da se od njega skrivaju podaci.

“Sve je bilo divno i lako ćemo, pobedili smo koronu, do ponedeljka posle izbora. Kon je otišao na odmor i vratio se u nedelju 21. juna, onda je narednog dana, u ponedeljak, dao izjavu ‘ozbiljno je, opasno je’, a do tada je sve bilo lako ćemo. Politika je tu umešala prste i zato smo tu gde jesmo”, zaključuje Radovanović.

Izvor: Nova.rs