Ranko Pivljanin: Država ne daje, nego pljačkaPiše: Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs

Kad slušaš Vučića dok priča o novim bolnicama, fantastičnim uslovima, svemogućim respiratorima dođe ti da fasuješ koronu pa da bar malo uživaš u tom komforu, kad se već ne može na more. Onda krene sa pričom koliko je povećao, a koliko će tek da poveća plate lekarima i medicinskim sestrama, i zažališ što nisi studirao medicinu ili završavao onu medicinsku školu u Ćupriji gde su profesorovali Martinović i Orlić, pa da pevaš kad ideš na blagajnu.

Potom čuješ o novim „najširim, fantastičnim merama“ pomoći privrednicima, „još dva meseca po 60 odsto minimalca“ i istog časa bi batalio aranžman u kovid hotelima i studije medicine i otišao u preduzetnike da te sunce državno ogreje. A kad čuješ da testiramo više nego Nemci, dođe ti da zdrav trčiš i daš bris ne bi li i sam pomogao toj pobedi nad Nemačkom.

E, onda se, sve preturajući te divne snove po glavi, vratiš u realni život, odeš da registruješ kola i tamo ti naplate tehnički pregled 40 evra. Kad mi je službenik auto-kuće iza šaltera izgovorio cifru, prvo sam pomislio da je neka greška a kad se ispostavilo da nije, u vazduhu je zavonjalo na bezdušnu pljačku a mene je obuzeo osećaj odžeparenosti i besa.

Prošle godine su cenu udvostručili, ove godine povećali za 40 odsto, ako ovako nastave u dogledno vreme će cena tehničkog pregleda prevazilaziti vrednost olupina koje dovozimo na registraciju.

Vratim se sa papirom i paprenim računom na „mesto zločina“, pogledam one valjke što ispituju kočnice – nisu ni od zlata ni od platine, isti oni od pre ko zna koliko godina. I ona štangla kojom proveravaju spone i viljuške nije od plemenitog metala – obična sekundarna sirovina. Pitam radnike koliko im je povećana plata, kažu nikoliko. Pa koji su to skriveni troškovi učetvorostručili cenu tehničkog pregleda, nije valjda da toliko koštaju oni foto-aparatići kojima mučenici prave „foto sešn“ sa našim automobilima?

Ne, u nebo ih je, osim smanjenja provizije koju su tehnički pregledi dobijali od osiguravajućih kuća za prodaju njihovih polisa, digao i bezobrazluk države i idiotizam njenih zakonodavaca koji su propisali neku besmislenu minutažu tehničkog pregleda – automobil „na kanalu“ mora da provede najmanje pola sata do 45 minuta, iako se sve realno završi za desetinu minuta.

Ranije su za to vreme mogli da obave i po nekoliko pregleda, sada su zbog imbecilne formalnosti onemogućeni. Onda su se, naravno, dosetili da dignu cene pa sad taj jedan mučenik – čija kola besmisleno stoje, on se prži na suncu, a radnici besposleno bleje dok ne iscuri pesak zakonodavnog sata – mora da plati za sve one koji bi za to vreme bili pregledani. Setićete se, do pre neku godinu tehnički pregledi su bili desetak evra ili džabe, ukoliko ste na istom mestu i registrovali automobil.

Dakle, i kad vam direktno ne zavlači ruku u džep (a uvek ćete joj barem jednu ruku tamo naći) država besmislenim odlukama, poput ove, omogućava pljačku vašeg novčanika. I zato je predstavljanje države kao nekog dobrotvora, što Vučić uporno radi, teška manipulacija, ako ne i čista laž. Ispada kako je država neki paralelni entitet (jeste ako gledamo privilegije njenih službenika) i Majka Tereza široke ruke koja šakom i kapom deli svoje pare, a ne bi morala. Ne, to su naši novci.

I sve što vam daju, prethodno su vam dva puta uzeli ili će vam ponovo uzeti. Država uzima gde god stigne i koliko god može, kroz poreze, kroz akcize, kroz takse, kroz kazne.., uzima i za boga ne pita. Zaduži se, spiska pare na besmislene projekte i subvencije belosvetskih tajkuna, vama podeli mrvice, a dug vraćate vi i potomstvo.

Pogledajte vaše poreze na plate, izdvajanja za zdravstveno i penziono osiguranje i neće vam biti dobro kad vidite cifru koju ste do sada izdvojili, a zdravstvo cveta samo u Vučićevim snatrenjima, dok je penzioni fond opljačkan i u bankrotu. Vi ne izdvajate za vašu penziju, nego se od toga isplaćuju penzije vaših roditelja a vi se pitajte ko će vašu zaraditi.

I kad sledeći put vidite pilota Vučića za komandama onog helikoptera što baca novac, znajte da se razbacuje vašim parama. I od onih 40 evra za tehnički pregled, osam je odmah otišlo državi na ime PDV-a. Znali su oni to kad su donosili besmisleni propis koji je podigao cenu, nemojte misliti da nisu. Ne, nego su ga uvodili zbog naše bezbednosti da bi tehnički pregledi bili kompletniji i zahtevniji. Jesu Crven ban, što bi rekao Svetislav Basara. Ovde je, kao i u svemu drugom, samo lova motiv. Uvek naša.