Tuga majke uhapšenog studenta: Sine, ne vraćaj se u Srbiju



Prenosimo sa portala Nova.rs
Piše: Aleksandra Petrović

Bogdan Raonić, dvadesetogodišnji student na prestižnom fakultetu Politehničkih nauka (École Polytechnique) u Parizu i francuski stipendista, uhapšen je prošle nedelje posle protesta u Kragujevcu i 48 sati proveo u pritvoru. Bogdan je oslobođen, jer nije bilo dokaza da je učestvovao u protestu, a njegova majka u potresnoj ispovesti za naš portal kaže da je njenom sinu za"48 sati slomljen patriotizam".

Mladi student uhapšen je u noći između srede i četvrtka, kada je kragujevačka policija hapsila rasterane demonstrante po celom gradu. Bogdanova majka Nataša Vujanović za naš portal objašnjava da se on u tom trenutku zatekao u blizini jedne pekare u koju je krenuo sa društvom i da ga je policija uhapsila, jer je prema godinama, “verovatno odgovarao demonstrantima koje su jurili”.

“Uhapšen sam, ništa nisam kriv” pa tajac 48 sati

Porodica Bogdana Raonića našla se u situaciji kroz koju ne bi trebalo da prolazi nijedan roditelj, kaže Bogdanova majka. Puna dva dana nisu imali informacije gde je, šta je sa njim i zbog čega je uhapšen. Odličan student i stipendista Vlade Republike Francuske, đak generacije, “vukovac” u Matematičkoj gimnaziji, osvajač nagrada na matematičkim takmičenjima, u gluvo doba šalje roditeljima poruku “Uhapšen sam, ništa nisam kriv”.

“Kada dobijete takvu poruku, obuzme vas strah. Uhapšeno vam je dete, a ne znate ni zbog čega, ni gde je. Prošli smo kroz agoniju, a onda posle dva dana vrate vam dete gladno, žedno, prljavo i ogorčeno”, očajno priča majka Nataša.

“Možemo sada ovo da nazovemo ’greškom’, ali kada pogrešiš onda ga pustiš, a ne da ga držiš bez hrane i vode dva dana. To je neoprostivo”, revoltirana je majka.

Ona se obratila javnosti preko društvenih mreža rečima da je njen sin u Srbiji “tretiran kao kriminalac”, dok ga na Fakultetu Politehničkih nauka u Parizu, kao francuskog stipendistu i srpskog državljanina “uvažavaju, poštuju i neguju”.

“Do sada sam plakala na aerodromu dok sam ga ispraćala, od sada ću da ga molim da se nikad ne vraća. Jadna je ova zemlja gde dete od 20 godina ne sme slobodno da ide svojim gradom. Stidi se Srbijo!”, napisala je Bogdanova majka na Fejsbuku.

Srpska zastava u studenskoj sobi u Francuskoj

Nataša za portal Nova.rs kaže da je Bogdan oduvek maštao da se naukom bavi u Srbiji, dodajući da je odlazak u inostranstvo bio njegov izbor, jer je želeo da uči od najboljih.

“On je otišao po znanje, koje će kroz nauku razvijati u Srbiji” kaže majka i objašnjava da Bogdan u svojoj studentskoj sobi ima sliku rođene sestre, roditelja i srpsku zastavu preko celog zida.

“Tako on vidi patriotizam, a njemu su za 48 sati slomili ono u šta je verovao od malena” kroz plač priča Nataša.

Posle traumatičnog iskustva, hapšenja i dva dana provedena u pritvoru, Bogdan je ponovo s porodicom. O svojim osećanjima ne želi javno da govori, ali je poslao “obećanje” preko društvenih mreža.

“Ja svoja osećanja ne želim da napišem. Napisaću samo da će ovaj truo sistem ići na fabrička podešavanja, a svi koji su ovo naredili/napravili/hapsili/mučili biće prvi vraćeni na fabrička podešavanja. Ovo obećavam ja, obećavaju moji prijatelji i rodbina, obećavaju porodice i prijatelji svih onih koji su doživeli fizičku i psihičku torturu, jer je tako neko naredio”, napisao je Bogdan,

“KUNEM da ću da uradim sve što je u mojoj moći da se ovo što se meni i mojim drugarima desilo ne desi nikome više”, poručio je mladi student.

Bogdan Raonić posle saslušanja kod javnog tužioca dobio je rešenje o puštanju iz pritvora, ali je njegov mobilni telefon zadržan zbog daljeg veštačenja, objašnjava majka.

Ona navodi da im kao roditeljima ništa zvanično nije saopšteno, niti rečeno šta će biti dalje, pošto je zadržan Bogdanov telefon. Podseća na primere u medijima, u kojima su uhapšenim pojedicima pronalazili navodne “kriminalne radnje”, ali je sigurna u svoga sina, jer je on kako kaže “primer dobrog deteta”.

Bogdanovi profesori: Pamtimo ga kao najboljeg među najboljima

Bogdanovi profesori iz Prve kragujevačke gimnazije u kojoj je kao talentovani i nadareni matematičar završio sedmi i osmi razred osnovne škole i direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, iznenađeni su i šokirani vestima da je njihov , kako ocenjuju, najbolji učenik uhapšen.

“Bogdan je dečak kog pamtim kao jednog od najsamostalnijih i kao najvaspitanije dete koje je išlo u našu školu”, kaže Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

“Sećam se da je Bogdan došao sam da se upiše u odeljenje matematički nadarenih učenika koji osnovnu školu završavaju u Gimnaziji. Bio je tek šesti razred, ali je samouvereno doneo fasciklu sa dokumentima i rekao da se upisuje kod nas”, objašnjav Marković, navodeći da ga se i dan danas sećaju svi profesori jer je bio izuzetno pametan, vredan i vaspitan.

“On ne liči na nekoga ko bi pravio nerede, jednostavno Bogdan nije tip mladog čoveka koji bi učestvovao u neredima. Uvek se isticao samo po uspesima i radu” ocenjuje Marković, dodajući da joj je jako žao što se našao u traumatičnoj situaciji kao što je hapšenje i pritvor.

Slična iskustva ima i Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u periodu kada je Bogdan pohađao tu školu.

“Upoznao sam ga kada je bio sedmi razred. Mi smo te godine imali Kup Matematičke gimnazije, a Bogdan je sam organizovao grupu svojih vršnjaka iz Kragujevca, popunio obrasce i sve učenike prijavio za takmičenje. Već tada sam prepoznao njegov talenat i potencijal. Svidela mi se njegova odvažnost jer je sam prišao i pitao me ’Kako ja mogu da upišem Vašu školu’. Pozvao sam ga da od prvog razreda bude naš učenik i tako je i bilo”, seća se Ognjanović.

Sadašnji student Politehničkog fakulteta u Parizu, u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji bio je u takozvanom “mentorskom odeljenju” u kom ima mesta samo za 20 najboljih iz Srbije.

“Bogdan je bio najbolji među najboljima” kaže Ognjanović, dodajući da ga je oduvek zanimala samo matematika, informatika i fizika i da nikada nije pokazivao sklonosti prema politici, te ga je vest o hapšenju bivšeg učenika iznenadila i šokirala.

“Verujem da je to slučajnost i žao mi je što mu se to dogodilo” zaključio je Ognjanović.

Podrška stiže sa svih strana

Posle vesti o hapšenju francuskog stipendiste, podrška Bogdanu i njegovoj porodici počela je da stiže sa svih strana. Njegovim roditeljima javila se i profesorka iz Francuske, koja je ponudila pomoć, Bogdanove kolege sa fakulteta, kao i brojni neznani ljudi iz celog sveta.

Jedna od poruka sa društvenih mreža ukazuje i na prestižnost fakulteta koji studira Bogdan.

“Ecole Polytechnique je verovatno najteža i najelitnija škola u Francuskoj. Ogroman uspeh je u nju samo ući (to su višegodišnje pripreme) a tek biti najbolji i to u zemlji od 67 miliona stanovnika. I to još stranac. Svaka čast. Sreća u nesreći za dečka, da ne gubi vreme, da zna čta ga čeka. Njegov je ceo svet sa tom diplomom”, poručila je jedna korisnica.

Bogdanova rođena sestra posle hapšenja brata napisala je na svom Facebook profilu:

“UHAPSILI STE DETE KOJEM SE DIVI I DIVIĆE SE CEO SVET! Dete koje ovaj put uzima kartu u jednom pravcu!”