U Beogradu haos, a vlast šalje poruke sa Pinka


Dok se u Beogradu bore policija i demonstranti, predstavnici vlasti gostuju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama i poručuju da neće dozvoliti anarhiju. Nakon premijerke Ane Brnabić, oglasili su se i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, minsitra odbrane Aleksandar Vulin, i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Pozvao je danas sve u Srbiji da se uzdrže od nasilja i poručio da se neće dozvoliti da neko lomi i ruši narodnu imovinu i da se neće dozvoliti da se ugrozi bezbednost i život bilo kog čoveka u Srbiji.

U telefonskom uključenju na TV Pink, u vreme kada su učesnici protesta pred skupštinom počeli da gađaju policiju kamenicama i petardama, Stefanović je rekao da je to nešto čega su se pribojavali, jer su najave koje je imala policija ukazivale na to da jedan deo demonstranata nasilno hoće da se obračunava.

“Imamo informacije da jedan deo demonstranata, kada padne mrak, planira da izvede određene aktvnosti, nemire, da ošteti imovinu i ugrozi bezbednost ljudi. Pozivam ljude da se ne bave nasiljem, nasilje nikom neće biti dozvoljeno”, poručio je Stefanović.

On je negirao navode  da policija šalje vodene topove na demonstrante, i da je iz pravca Banovog brda ka centru grada krenula policijska kolona koju čine oklopno vozilo sa vodenim topom i nekoliko marica.

“Apsolutno netačno. Nikava vozila, nikava oklopna vozila, nikakvi vodeni topovi, nikakav pokret bilo kakavih snaga ne ide prema Skupštini, ni u Beogradu niti bilo gde u Srbiji”, kaže Stefanović.

Ministar je naveo da zbog situacije koja nastaje mora da prekine telefonsku vezu.

Vulin: Izazivanje građanskog rata

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da su večerašnji sukobi demonstranata i policije u Beogradu, pokušaj izazivanja građanskog rata u Srbiji.

Vulin je za televiziju Pink rekao da su “neprijatelji Srbije juče i večeras iskreno srećni” zbog incidenata u Beogradu.

“Videli ste reakcije čitavog okruženja u kojima se napada srpska država, u kojima se od nje traži da dopusti siledžijama i fašistima da preuzmu vlast bez izbora”, ocenio je ministar.

Ocenio je i da sinoćni i večerašnji skupovi “nemaju veze sa protestom protiv vanrednog stanja ili epidemioloških mera” već da je to “čist pokušaj da se nasiljem dodje na vlast, da se ponizi i uništi srpska država”, smatra Vulin.

Mihajlović: Nedopustivo

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović osudila je večeras nasilje u više gradova Srbije za koje je optužila demonstrante i dodala da je takvo ponašanje nedopustivo.

“Napadi na policiju i tuče na ulicama Beograda, napadi huligana na RTV Vojvodine, razbijanje Gradske kuće i prostorija SNS u Novom Sadu i razbijena glava lidera Pokreta slobodnih gradjana Sergeja Trifunovića koga su napali samo zato što je izašao na parlamentarne izbore – jesu nasilje i to je nedopustivo! Nasilju nema mesta u Srbiji i u srpskoj politici”, navela je Mihajlović.

U pisanoj izjavi, Zorana Mihajlović je ocenila da je potpuno nejasno i zabrinjavajuće zašto je opozicija pozvala gradjane na okupljanje u vreme kada u Beogradu i širom Srbije svakog dana ima sve veći broj zaraženih virusom korone i kada je već sada da jasno da neće biti uvodjenja ograničenja kretanja građana.

“Da li je moguće da je samo državnom vrhu i ljudima u Кriznom štabu stalo do gašenja epidemije? Zašto opozicija poziva građane na okupljanja kad i sami znaju da to može samo da dovede do novog širenja zaraze, do novih teških slučajeva u već prepunim bolnicama i tako samo dodato otežava lekarima i medicinskom osobolju koji bukvalno 24 sata dnevno spasavaju živote obolelih gradjana. Očigledno je da opozicija nema drugu politiku osim morbidnog profitiranja na bolesti građana”, dodala je Zorana Mihajlović.

Brnabić neće biti anarhije

I premijerka se večeras javila na Pinku, uz ocenu da su ovo najnasilniji protesti, ali da nasilnog prevrata u Srbiji i anarhije neće biti.

Sutra zaseda krizni štab i nastavićemo da se borimo protiv korone i sačuvamo zdravstvene radnike, i zdravlje ljudi i pobedićemo, rekla je Brnabić za TV Pink pozivajući građane da budu disciplinovani.

Izvor: Nova.rs