Ustavni sud: Policijski čas u Austriji zbog korone ustavno neutemeljen



Policijski čas u Austriji, uveden zbog koronavirusa, nije bio ustavno utemeljen, presudio je austrijski Ustavni sud u Beču, što je podstaklo kritike da je Vlada ignorisala zakone, donoseći mere u vreme pandemije, javljaju agencije.

Najviši sud doneo je presudu na osnovu žalbi građana protiv Ministarstva zdravstva, koje je zabranjivalo ljudima da borave na javnim prostorima, osim ako nisu sami ili sa članovima svog domaćinstva.

Sudije Ustavnog suda zaključile su da je ministar zdravstva Rudolf Anšober prekoračio svoja zakonska ovlašćenja, koja su mu omogućavala da donosi naredbe po zakonu koji je dozvoljavao uvođenje zabrana samo za posebna područja, ali ne i da uvede generalni policijski čas.

Opozicione stranke su nakon presude Ustavnog suda zatražile da vlada u Beču vrati novac onima koji su kažnjeni zbog kršenja policijskog časa.  

Kancelar Sebastijan Kurc je prethodno odbacio kritike protiv mera koje su donošene zbog suzbijanja širenja zaraze kao "dozvoljeno cepidlačenje", objavila je agencija DPA.

Ministarka za ustavna pitanja, Karolin Edštadler, izjavila je da vlada tek treba da razmotri i oceni presudu, ali nije rekla hoće li kažnjenim građanima biti vraćen novac. 

Izvor: FoNet, N1 Beograd