Firmi supruge direktora BIA skoro 40.000 evra za medijske projekte



Firmi "ADD production" u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS navodi da je imao uvid u dokumenta prema kojima je firmi supruge jednog od osnivača SNS više od 39.000 evra dodeljeno na dva konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ali i na konkursima sedam lokalnih samouprava.

"I ove, kao i prethodnih godina, kruševačka firma 'ADD production' ubedljivo najviše novca inkasirala je u Kruševcu - 1,9 miliona dinara. Međutim, skoro dva miliona dinara iz budžeta Kruševca ovoj firmi je dodeljeno za sadržaje na portalu koji nije registrovan, kao i televiziji koja je u vlasništvu sina direktora BIA Vladana Gašića", navodi UNS.

Pretragom na internetu nije moguće naći sajt 'ADD production', niti u Registru medija portal sa tim nazivom, dodaje UNS.

To novinarsko udruženje je ukazalo da je ta firma i ranije dobijala milione na medijskim konkursima Ministarstva kulture, ali i kroz pojedinačna davanja.

"Kroz pojedinačna davanja, koje podrazumeva dodelu novca bez javnog konkursa i bez ocene komisije, a na osnovu odluke rukovodioca organa nadležnog za poslove javnog informisanja, 'ADD production' je 2018. i prošle godine dobio ukupno 1,5 miliona dinara", dodaje se.

Osim kroz pojedinačna davanja, od Ministarstva kulture i informisanja ista firma je 2018. i 2019. godine dobila još 1,5 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ministarstvo kulture je 'ADD production' prošle godine dodelilo 1,1 milion, a u 2018. godini 400.000 dinara.

Firma 'ADD production' je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac dobila i u Vrnjačkoj Banji (250.000 dinara), Aleksandrovcu (350.000), Trsteniku (300.000), Raškoj (300.000), Ćićevcu (200.000) i Varvarinu (100.000).

"Agencija za borbu protiv korupcije je 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom 'ADD production' čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin", saopštio je UNS.

Izvor: Beta, N1 Beograd