Istoričarka: Spomenik Stefanu Nemanji najvidljivija slika urušavanja BeogradaIstoričarka Radina Vučetić smatra da je "ovaj nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra" na simboličkom nivou najvidljivija slika ururšavanja nekada kosmopolitskog Beograda.

U samo jednoj nedelji, desila nam se smrt vajara Miodraga Živkovića, i dešava nam se početak postavljanja skulpture Stefana Nemanje, rekla je Vučetić za NIN.

Kako je istakla, za Živkovićem su ostala remek dela. Njegov spomenik na Tjentištu, bio je jedan od najsnažnijih utisaka izložbe o jugoslovenskom socijalističkom modernizmu u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku.

Ne samo svojim delom, nego i etikom, moralom i pogledom na svet, on je predstavljao onu bolju Srbiju. Pokazao je vrhunac profesionalizma i morala kada je dao ostavku na mesto člana žirija za spomenik Stefanu Nemanji.

Kada se neki budući istoričari budu bavili podizanjem ovog sramnog spomenika, naglasila je Vučetić, pismo Živkovićeve ostavke ući će u anale profesionalizma, etike i integriteta.

Nekoliko dana posle njegove smrti, spomenik Stefanu Nemanji deluje kao nadgrobni spomenik modernizmu, kosmpolitizmu, umetnosti, struci, ali i kao nadgrobni spomenik modernoj Srbiji, predočila je Vučetić.

"Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, predstavlja povlačenje jedne suverene estetike, ali i etike, pred poplavom neoradikalskog kiča", smatra Vučetić i zaključuje da "nestaju ljudi struke, od integriteta, s kičmom, a ostaje bašibozluk, primitivni i ratnohuškački”.

Izvor: FoNet, NIN, N1