Vukadinović: Jedini parlament u Evropi, izuzev beloruskog, koji nema opoziciju



Đorđe Vukadinović, bivši poslanik u Skupštini Srbije, izjavio je u emisiji Studio N1 Live da novi saziv parlamenta neće imati opoziciju, kao i da će u njemu biti "simuliranja pluralizma".

"Mislim da će javnost ocenjivati novi skupštinski sastav, a ja moram priznati da mi ne nedostaje to društvo. Skupština će biti 'protočni bojler', kao što je to bila i do sada, ali će to sada biti u potpunosti. Kontrolnu funkciju koju parlament ima, akoja se često zanemaruhe, neće imati uopšte. I parlament u kome sam ja sedeo četiri godine je imao problema sa tim, vlasti je smetalo kada mi kao opozicija pokušavamo da vršimo tu kontrolnu funkciju i to su opstruirali na različite načine", naveo je Vukadinović.

Kaže da je uprkos svemu, nekakva poruka tada uspevala da stigne do javnosti, kao i da će se tek videti šta smo izgubili kada budemo gledali ovaj parlament.

"Mediji i opoziciona javnost je je previše često kritički gledala na ulogu poslanika. To je vlast činila namerno podstičući da 'samo jedno sunce sija' i da ga ništa ne zaklanja", napominje Vukadinović.

Ocenio je da će u ovom sazivu biti "simuliranja pluralizma", ali da stvarne opozicije neće biti.

"Biće par poslanika manjina, koji će biti radikalni, a vlast će ih predstavljati kao ekstremiste koji napadaju državu. Ovo je jedini parlament u Evropi, sem beloruskog, koji nema opoziciju", navodi Vukadinović.

Govoreći o položaju opozicije, kazao je da je veoma težak, i dodao da će vlast sigurno pokušati da napravi svoju konstruktivnu opoziciju.

"Kao što su bili radikali unutra, ili još mekše od toga. U Skupštini bi to mogao da bude Šapić, ali ja mislim da će se ići na to da i on bude inkorporiran u vlast. Spolja, to bi mogli da budu oni koji su izašli na izbore, a nisu prošli", procenjuje Vukadinović.

On je ocenio da "nema smisla zakazivati proteste dok se ne bude u stanju da se skupi četvorocifren broj ljudi".

Izvor: N1 Beograd