Bezbednjaci Jovanjice na slobodi: Čekajući žrtvenog jarcaBEZBEDNJACI JOVANJICE NA SLOBODI

Čekajući žrtvenog jarca

Puštanje na slobodu policajaca Milana Kendije, bivšeg načelnika Odeljenja za obezbeđenje funkcionera i objekata MUP-a, Zorana Baštovanovića, bivšeg šefa odseka za Beograd Odeljenja za korupciju i policajca Radovana Bojovića, te pripadnika BIA Aleksandra Tošića i Branislava Radovanovića, kao i civila koji su pre nešto više od dva meseca uhapšeni u slučaju Jovanjica, blago rečeno je začuđujuće. Obrazloženje da su oni u pritvoru bili kako ne bi uticali na svedoke, moglo bi da bude zadovoljavajuće da nije reč o ljudima koji su činili prsten obezbeđenja oko poljoprivrednog dobra na kojem je otkrivena ogromna plantaža marihuane.

Ovako, osim subjektivne odgovornosti, jer teško je poverovati da baš niko nije znao šta čuvaju, ove pripadnike policije i BIA neko je morao da organizuje, pošalje na poljoprivredno dobro Jovanjica, kaže im šta obezbeđuju, uputi ih na vlasnika Jovanjice Predraga Koluviju kome su logistički sasluživali. Dakle, uopšte nije daleko od pameti zaključiti da je reč o sprezi države i organizovanog kriminala.

Svakako je zanimljiva i činjenica da je advokat pomenutog Kendije visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović, koji je ujedno i advokat Andreja Vučića, a koji je svojevremeno na svom fejsbuk-nalogu napisao da su „ti ljudi uhapšeni na pravdi Boga i da se Jovanjica nije dogodila“.

Dakle, ili je u pitanju previše „koincidencije“ ili je neko u vlasti uveren da je na upravljanje dobio tržište onda kada je „zemuncima“ oduzeto. Svakako, ne treba isključiti mogućnost da u skandaloznoj aferi „padnu glave“ nekih sporednih igrača.

Podsećamo da je vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija uhapšen u novembru prošle godine, kada je kod njega pronađena i falsifikovana policijska isprava. Na koncu, Koluvija bi morao da objasni i otkuda mu ta lažna legitimacija.

Z. Preradović, tekst za nedeljnik ''NIN''