Jermenska diplomatkinja: Srbija prodavala oružje i Jermeniji i Azerbejdžanu"Srbija je izvezla mnogo više oružja u Azerbejdžan nego u Jermeniju, i to se vidi po količini oružja koje je stiglo u Azerbejdžan, koji je dobio mnogo naprednije oružje. Nekoliko puta sam proverila ove podatke od više izvora pre ovog razgovora. Isto važi i za Rusiju. Postoji mit da Rusija pomaže Jermeniji. Zapravo, Rusija pomaže obema stranama i to opravdava komercijanim interesom", kazala je u N1 Studio Live jermenska ekspertkinja za međunarodne odnose Sosi Tatkijan.

"Rusija i Izrael su dva glavna dobavljača oružja u Azerbejdžan. Zamislite Izrael koji je, takođe, doživeo genocid kao i Jermeni. Zato mislimo da to ne bi trebalo da rade, pogotovu što im prodaju moderno oružje. Dakle nije istina da je Srbija prodavala oružje samo Jermeniji. Ono što se pojavilo u medijima je samo najnoviji ugovor, ali je činjenica da je Srbija prodavala oružje i Jermeniji i Azerbejdžanu", kaže Tatkijan.

Ona dodaje da je OEBS 1994. isposredovao primirje između Azerbejdžana, Jermenije i Nagorno-Karabaha, koje je deceniju održavano relativno uspešno.

"Ali, čim je Azerbejdžan počeo da koristi novac od gasa i nafte i da ga ulaže u vojsku, počeli su da veruju da mogu da reše (situaciju) kroz vojni sukob", kaže ona i dodaje da je propaganda protiv Jermena u Azerbejdžanu "potpuno normalna stvar".

Kaže da su u vreme pandemije koronavirusa u Bakuu (glavnom gradu Azerbejdžana) održane "masovne demonstracije" protiv Jermena. "Ne znam gde su u to vreme održane takve demonstracije. Ovo je provocirano od samog vrha Azerbejdžana".

Ona je navela da je njena zemlja spremna na rešenje koje je prihvatljivo za sve tri strane, navodeći da nije reč o spontanom sukobu.

"U svetu se možda pogrešno tumači da je reč o ratnom stanju. Taj prevod je netačan. U našem Ustavu imamo Deklaraciju o ratu u kojoj, hvala Bogu, još nismo na tom nivou. Onda, imamo ratnu situaciju, koju u svetu prevode kao vojnu situaciju, što znači da imate samo nekoliko restrikcija koje su uvedene tokom kovida, ne samo u Jermeniji, već i u Srbiji: Premijer je postao vrhovni komandant vojske, ne smete da širite neproverene informacije i sva vojna oprema je mobilizovana i regrutovani su svi vojnici u rezervi", kaže Tatkijan, koja sarađuje sa mnogim jermenskim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

Ona navodi da Azerbejdžan ima uveden policijski čas, da su blokirali većinu interneta, odnosno da radi samo Tviter, prekinuti su svi civilni letovi, a "što se tiče Jermenije sve snagu su ujedinjene".

Izvor: N1 Beograd