Kontić bio u tužilaštvu tri dana pre raspisivanja potrage za njim



Ivan Kontić, koji je osumnjičen za prebijanje Novosađanina M. M, boravio je u prostorijama Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu, samo tri dana pre nego što je za njim raspisana potraga i na internetu objavljen snimak napada.

Kontić je tog dana došao u tužilaštvo kako bi zbog drugog krivičnog dela iz 2018. uplatio novac u dobrotvorne svrhe primenom takozvanog oportuniteta, objavio je portal "Nova.rs".

Ta saznanja zvanično je potvrdilo i Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, koje je napomenulo da u tom trenutku nije imalo informaciju da je Kontić istovremeno osumnjičen za napad u Jevrejskoj.

"Tačno je da je dana 08.09.2020. godine osumnjičeni Kontić Ivan zaista pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva, a u prisustvu branioca, ali samoinicijativno, bez prethodno upućenog poziva, radi primene odredaba o odlaganju krivičnog gonjenja povodom događaja iz 2018. godine. Međutim, u tom trenutku, od strane Policijske uprave u Novom Sadu zvanično nije bio utvrđen identitet izvršioca krivičnog dela učinjenog dana 24.08.2020. godine na štetu M.M., te ovo tužilaštvo nije imalo, niti je tehnički moglo imati saznanja da se u konkretnom slučaju radi o istom licu", navodi tužilaštvo.

Pojašnjavaju da je "internom organizacijom rada u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, određeno osoblje koje isključivo postupa u predmetima u kojima se primenjuje institut odlaganja krivičnog gonjenja i koje, shodno tome, nema uvida u druge predmete u kojima se ovaj institut ne primenjuje, pa samim tim, objektivno nisu ni mogli imati saznanja da postoje indicije da je Kontić Ivan učinilac i krivičnog dela izvršenog dana 24.08.2020. godine na štetu M.M, niti je podatak o njegovom identitetu bio poznat javnosti u tom trenutku".

Protiv Ivana Kontića, vinovnika brutalnog prebijanja u Novom Sadu, od subote se vodi istražni postupak za krivično delo ubistvo u pokušaju, a za njim je raspisana i međunarodna poternica. Dvema osobama privedenim tokom policijske akcije u Novom Sadu određen je pritvor do 30 dana, one se terete za učešće u tuči, odnosno pomaganje Kontiću nakon počinjenog krivičnog dela.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd