Milenko Vasović: Članovi ganga na brodu BIA?Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs, 14.9.2020.

Kad može Njegov brat centrom Beograda da vozi neregistrovan audi što ne bi mogla i Njena partnerka da krstari Dunavom na brodu BIA. I to još u pratnji žandarmerije. Sve to spada u demonstraciju moći, a preko leđa pokornih građana. Dosta se vlast i stiskala, dosta je odelevala nagonu da pokaže silu i bogatstvo koga se dograbila. Mora ponekad i da procuri. 

Potpuno je nevažno da li je na brodu koji je tajnoj službi poklonio vlasnik Jovanjice bila partnerka gospođice Brnabić. Ne moramo da saznamo ime nijednog putnika, sam čin vozikanja beogradskim rekama pod pratnjom dugih cevi je skandalozan. Podseća na Kolumbiju i na scene iz filmova gde naoružana banda drži u zarobljeništvu kakvu grupu ili čitav grad. Samo, na našu nesreću, ovde je u pitanju jedan narod i nije bilo snimanje.

Na brodu čiju je fotografiju, sve sa žandarmima, objavila Marinika Tepić sigurno nije bio predsednik SANU, ni rektorka Univerziteta, ni Rodoljub Šabić ni Rale Milenković… niko, dakle, od čestitih i uglednih ljudi. Takvima udba ne „pomaže“. Biće da je brod vozikao članove vladajućeg ganga i njihove saradnike.

Ko je ispod Kalemegdana ukvasio noge nije pitanje samo za Batu Gašića i njegove kadrove već za sociologe i ljude iz medicinske struke. Za psihologe, pa i psihijatre. Da oni kažu i objasne šta ima u tim glavama koje idu na reku pod oružanom pratnjom. Kakav je to provod, kako se može uživati, kako opustiti i razgaćiti.

Onaj što je izveo brod pod pratnjom žandarmerije znao je da to neće ostati neprimećeno. Ako sve nije urađeno namerno da se napakosti korisnicima, ili da se skloni pogled sa nekih drugih stvari ( „velike pobede u Vašingtonu“, na primer) onda je reč o budalaštini. Jer, ko bi od Beograđana željnih prirode i primetio vozikanje članova sekte koja upravljaju našim životima.

Stvari često nisu onakve kako izgledaju na prvi progled. Može biti i potpuno obrnuto, da je naoružana pratnja čuvala kakav tovar u potpalublju. Ili da su žandarmi brinuli da neko od gostiju ne pobegne. Vlasnik najveće plantaže marihuane u Evropi prilikom uručivanja poklona šefovima BIA nije izrazio želju da se brodom povremeno provozaju i narko bosovi koji su terenutno u zatvorskoj pidžami. Međutim, služba je prepuna kadrova koji su u stanju da prepoznaju simboliku. A mnogo je „zaslužnih građana“  kojima bi prijala vožnja rekom i svež vazduh.

Dok je pisan ovaj tekst u redakciju je stigao odgovor iz bezbednosne agencije da brod nije njihov. To tek otvara nova pitanja, da li je priča o poklonu izmišljena ili je u međuvremenu BIA vratila poklon. Ili prodala. Ili nas, jednostavno, samo zamajavaju, kao i mnogo puta do sada. A čiji je onda brod pratila žandarmerija?

Od skandaloznog krstarenja možda je samo skandalozniji spisak putnika pod oružanom pratnjom. I ime novog vlasnika!