Milenko Vasović: Prodali ste srpsko lečilište na moruMilenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs, 21.9.2020.

Imali smo i nemamo više, zdravstveni, turistički i istorijski unikat u najlepšem delu Boke. Tamo su letovala i lečila se deca iz Srbije, tamo su se lečili i odrasli. Za upućene dovoljno je reći Institut Vrmac. Drugima će možda značiti da smo bili vlasnici više od 16 hiljada kvadrata, plus morska obala. Bili...

Za slučaj Vrmac saznao sam slučajno, od prijatelja koji su hteli da odvedu dete na oporavak zbog problema sa disanjem. Išli su i ranije, prošlu godinu su iz objektivnih razloga preskočili, u ovoj su čekali da korona popusti. Pripremali se, krenuli da prikupe lekarske nalaze i saznali… nema više Vrmca, prodala ga Vlada.

Da vidimo bez čega je narod Srbije ostao. Citiraćemo medije i prospekte koji kažu da je reč o mestu „u kome kao nigde cvetaju lekovite ruže vetrova“. „Stručnjaci ga preporučuju za lečenje respiratornih organa, bolesti srca, kože i nerava“. Neki su ovo mesto poredili sa francuskom banjom Dovil u kojoj se leče najteže bolesti.

Stotine i hiljade dece iz Srbije je u Vrmcu (Prčnju) prodisalo, mnogima se srce ovde oporavilo, koža očistila. Ateste ovom lečilištu i odmaralištu su dali ruski i kineski lekari. O zdravlju i oporavku pacijenata i gostiju brinuli su lekari specijalisti, terapeuti i medicinske sestre.

Što se tiče katstra stvari su stajale ovako: Hotel – 170 soba i 510 ležaja, sa dva restorana i terasom (7.000 kvadrata), Zdravstveni i spa centar sa zatvorenim bazenom i morskom vodom (3.000 kvadrata), Ruska kuća (1455 kvadrata), Njegoševa vila (424 kvadrata), 83 bungalova, tri sportska terna, vlastita plaža 315 metara… Sve ukupno 16.403 kvadrata. I zemljište 30.870 kvadrata.

Premijerka Ana Brnabić i njena ekipa postarali su se da nas liše ove baštine. Prodali su, bolje reći poklonili lečilište crnogorskom biznismenu, Željku Miškoviću, partneru i graditelju bliskom vladajućem Đukanavićevom krugu.

Sa ovim „uspehom“ nikada se niko nije javno pohvalio, ni gospođica Brnabić, ni predsednik najsiromašnijih građana u Evropi, ni doktori koji su rukovodili ovim lečilištem. Čitav poduhvat odrađen je u tajnosti, poslednjeg radnog dana u 2018. godini. Nijedan medij u Srbiji nije objavio tu vest, ni onda, ni danas. Za pametnog i za tužilaštvo, da ga Srbija ima, i ova tišina bi bila dovoljna.

Podgoričke Vijesti su tek mesec dana nakon završenog posla saznale za prodaju i u naslovu izrazile neku vrstu čuđenja: „Vlada Srbije dala vrijednu imovinu u Boki firmi Kroling“. A i ko se ne bi čudio, toliku imovinu koja je pre svega u funkciji lečenja, a na moru koje Srbija nema, neko je odlučio da je otuđi.

I to kako, da je trampi za zgradu u Ulici Majke Jevrosime u Beogradu od 1.937 kvadrata koju su stručnjaci srpskog ministarstva finansija procenili na 3.698.100 eura. Kupac iz Crne Gore je bio spreman da doplati razliku u ceni. No Vlada Republike Srbije je pronašla procenitelja koji je svu imovinu Vrmca vrednovao na 3,27 miliona evra. Dobri kupac iz Danilovgrada se odrekao razlike. I razmena je završena, na radost svih učesnika.

Valja znati i ovo. Vrednost Vrmca je 2012. ovlašćeni sudski veštak procenio na 9,2 miliona evra. U međuvremenu, Srbija je ulagala u objekte i opremu, cene nekretnina su rasle, kako se onda desilo da pred razmenu imovina građane Srbije odjednom devalvira. Svako ko uzme digitron u ruke lako će izračunati da je kompletan Vrmac koštao novog vlasnika 78 evra po kvadratu. Na crnogorskom primorju za te pare može da se kupi samo zemlja za saksiju.

Inače u prospektu privatizacionog savetnika Vlade Srbije je navedeno da imovina „predstavlja funkcionalnu celinu koja odmah nakon prodaje može da bude stavljena u funkciju privređivanja i prihodovanja za nove vlasnike“. Danas je na tom mestu premium risort zdrvastveni i turistički kompleks Blue Kotor Bay.

I šta ćemo sad? Kod Ane Brnabić po uput pa na lečenje u Majke Jevrosime, to nam je ostalo od Vrmca. Ovo je zločin, pre svega prema bolesnima, a zločini ne zastarevaju.