MUP i Vlada kriju koga su čuvali na Dunavu u brodu Jovanjica



Prošlo je 24 sata od kada je portal Nova.rs MUP-u Srbije uputio pitanja o tome ko je i kojim povodom prisustvovao proslavi na brodu koji je - pod "stražom" Žandarmerije - juče u ranim popodnevnim satima krstario Dunavom. Odgovore do sada nismo dobili.

To da u Srbiji ima veliki broj štićenih lica – nije novost; to da ona vole da iskoriste svoje privilegije i zaobiđu pravila dobrog ukusa ili ona prema kojima živi većina građana Srbije – takođe nije novost. Ipak, potrebna je solidna doza bahatosti da se nedeljom popodne, naočigled porodica koje su izašle da prošetaju Dorćolskim kejom, “usidrite”, napravite žurku i posadite vod žandarmerije sa dugim cevima da vas čuvaju.

Prizor podseća pre na, kako je to okarakterisala Marinika Tepić, potpredsednica SSP, proslavu “kaste” koju čuvaju “pretorijanci”. 

Potpredsednica Stranke slobode i pravde postavila je na Tviteru fotografije na kojima se vidi da se “žurka” održava na brodu Predraga Koluvije, narko dilera iz afere Jovanjica, a koji se sad nalazi u vlasništvu BIA (nakon što ga je Koluvija poklonio Službi). I ta okolnost u najmanju je ruku neumesna.

Do objavljivanja ovog teksta, uprkos obećanju, nije nam dat komentar iz kabineta premijerke Brnabić, koji smo upitali da li je partnerka Ane Brnabić bila na brodu (o čemu govori Marinika Tepić).

MUP, takođe, do objavljivanja ovog teksta nije u potpunosti odgovorio na pitanja koja smo im poslali. Na pitanje da li  je brod koji je obezbeđivala Žandamerija i na kome je organizovana žurka plovilo koje je svojevremeno osumjičeni Predrag Koluvija prvooptuženi za aferu Jovanjica poklonio BIA odgovoreno je da MUP pomenuti brod ne koristi, da nije u njihovom vlasništvu, i da ne znaju uslove korišćenja istog.

Na pitanje koga su Žandarmi obezbeđivali, međutim, nije odgovoreno.

Inače, evo šta kažu propisi, šta su zaduženja žandarmerije: 

“Obavlja obezbeđenje objekata i ličnosti (sedišta stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u zemlji kao i diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, obezbeđenje objekata od vitalnog bezbednosnog interesa za Republiku Srbiju, posebna obezbeđenja štićenih ličnosti)”, navodi se u pravilniku MUP.

Izvor: Nova.rs