Pijanista na sudu: Bez treme u svetskim dvoranama, kod kuće u grču čeka policiju



Vladimir Aćimović, jedan od najtalentovanijih mladih pijanista u Nišu, našao se u optuženičkoj klupi zato što vežba klavir kod kuće, a u slučaj su uključeni i tužilaštvo i policija. On tvrdi da je u stanu izuzetno retko, jer studira u Gracu i Beogradu. Kaže da ga je prijavljivao jedan jedini komšija, čak i kada nije kod kuće. Ostali susedi mu pružaju podršku, a Prekršajni sud bi trebalo uskoro da meri buku.

Vladimir u Nišu nema drugi prostor za vežbu, pa - kako se, usred sudskog postupka, muzičar koji je nastupao širom Evrope, priprema za nastup?

"Krajnje poražavajuće i frustrirajuće na neki način. Imam taj poriv da stavim ruke na klavir, a opet... kao da mi neka sila govori - sklanjaj se odatle", kaže Vladimir Aćimović, pijanista.

Već dve godine živi u Austriji. Na trećoj je godini studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Studira i u Gracu, na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti.

N1: Da li očekuješ da ti neko dođe sada na vrata?

"Apsolutno, svaki put kada sednem za klavir, videćemo."

N1: Dok sviraš - da li razmišljaš o tome?

"Pa, da. Mogu da Vam kažem da je to ozbiljan grč koji utiče ozbiljno na mene sve vreme dok sviram. Evo i sada su mi se preznojavale ruke, a to mi se ne dešava kada sviram u velikim svetskim dvoranama, ali mi se dešava kod kuće... U okviru vremena propisanog kućnim redom... I to zaista ne želim ni jednom kolegi".

Advokat, ovlašćen od strane komšija sa sprata iznad, kaže da njegovi klijenti nemaju ništa lično protiv mladog muzičara. Ali...

"Druge komšije možda ne čuju njega, ali moji vlastodavci, koji su u direktnom susedstvu s njim, apsolutno ne mogu da svoju nepokretnost koriste na odgovarajući način", kaže Zoran Mitić, advokat.

Na način da im sviranje iz susedstva ne smeta u prepodnevnim časovima, isključivo u vremenu propisanom "kućnim redom" i to ne stalno, jer je retko u Nišu, odgovara mladi Aćimović. Pokazuje i odobrenje svih komšija za to, osim jednih.

Predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković saopštava - policija je protiv njega podnela zahtev za pokretanje postupka zbog sumnje da je "16. februara, narušavao javni red i mir u stambenoj zgradi u vremenu od 10 do 14 sati, bukom, svirajući klavir".

Muzičar je negirao prekršaj, a u narednom periodu biće saslušani svedoci na predlog policije. Može biti osuđen kaznom od 5.000 do 30.000 dinara, po Zakonu o javnom redu i miru, opomenut ili oslobođen.

Izvor: N1 Beograd