Tepić: Firma premijerkinog brata iz budžeta dobila 40 miliona evraPotpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić pokazala je dokumenta kojima se, kako ona tvrdi, dokazuje da je firma Igora Brnabića, rođenog brata premijerke Srbije, za dve godine od njenog izbora na tu funkciju dobila više od 40 miliona evra novca iz budžeta.

Tepić je nakon obraćanja novinarima ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu otišla i dokazni materijal predala taj instituciji, koji pokazuje poslovanje firme Aseko Igora Brnabića sa državnim firmama i institucijama.

"Firma Aseko Igora Brnabića, dve godine nakon izbora za premijerku njegove sestre Ane Brnabić, dobila je više od 40 miliona evra. Samo od Elektroprivrede Srbije (EPS) dobila je 20 miliona evra, a do tada zarada firme bila je minorna", rekla je Tepić na konferenciji za novinare ispred Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako je navela, pored EPS-a firma premijerkinog brata dobijala je novac i od Nacionalne službe za zapošljavanje Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i mnogih drugih.

Tepić je dodala da je nakon postavljenja Ane Brnabić za premijerku u junu 2017, već u avgustu ubrzano otvorena Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja po zakona direktno odgovara njoj.

"Ta kancelarija je 15. novembra 2017. godine firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor od 180 miliona dinara. Ovo je najdirektniji mogući sukob interesa. Ne znam da li je ikada bilo ovoliko kristalno jasno", rekla je ona.

Igor Brnabić je novac, dodala je Tepić, od Kancelarije IT Vlade Srbije dobio za izradu "centralnog registra stanovništva" i navela da je to "zanimljivo u godini lažnih izbora", da brat premijerke ima registar kakav možda nema ni Republički zavod za statistiku.

Tepić je naglasila da firma Aseko ne posluje uvek direktno sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta te je navela primer poslovanja Ministarstva pravde sa firmom "Atos IT solušns", gde je u grupaciji dobavljača firma premijerkinog brata.

"Razlog zbog kojeg u Srbiji nema novca za učenike, profesore, studente i njihove snižene školarine, za nova radna mesta, lekare ali i razlog dodatnog zaduživanja Srbije na međunarodnoj berzi je to što je 'bratija' Brnabić 'detonirala' budžet Srbije. Ona je pored 'bratije Vučić' postala prva u čerupanju javnog budžeta", istakala je ona.

Osvrnuvši se na ranija obrazloženja Ane Brnabić na kritike poslovanja njenog brata sa državnim firmama, kada je upitala da li zato što joj je brat - Igor Brnabić ne treba da posluje, Tepić je naglasila da to jeste cena preuzimanja javne funkcije.

Izvor: Beta, N1 Beograd