Dajte Vesiću da kiti jelku, raskopaće ceo grad



Iako su septembar i oktobar meseci kad se zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tradicionalno zabavlja kićenjem prestonice, deluje da mu ove godine veće zadovoljstvo pričinjava još jedna, njemu draga disciplina - a to je kopanje gradskih ulica i stvaranje pometnje u saobraćaju.

Čini se da nema kraja nevoljama u saobraćaju za Beograđane. Zastoji su postali svakodnevica, dok je dodatno prokopavanje najfrekventnijih tački u gradu doprinelo sve češćem pominjaju imena Gorana Vesića za vreme vožnje prestoničkim ulicama. Zbog čega zamenik gradonačelnika toliko voli da kopa i zašto se radovi otežu u nedogled, nikome nije u potpunosti jasno. Kao što niko ne razume zašto se radovi na uglu između Hiladarske ulice i Džordža Vašingtona još uvek ne završavaju i zbog čega se u ovo doba godine prokopava Dečanska ulica.

Sam Vesić je najavljivao još u martu da je došao kraj prakse da u Beogradu “kopa kako ko stigne” i da će se stvari popraviti. Međutim, sedam meseci kasnije, ništa se nije promenilo, osim tumačenja zbog čega zamenik gradonačelnika još uvek nije stao na kraj ovom čudnom fenomenu.

Možda se ispod prestonice krije nekakav ćup sa zlatom ili karta izgubljenog grada Atalantide, pa Vesić brže bolje žuri da prokopa sve tačke u gradu kako bi došao željenog otkrića. Možda u rovarenju prestonice zamenik gradonačelnika pronalazi inspiraciju za svoje novo književno delo koje će se baviti “beogradskim podzemljem”, s obzirom da je onome što se dešava iznad zemlje već pisao, a bogme i saučestvovao.

Razlog zbog kojeg pojedinim Beograđanima putovanje na posao izgleda kao odlazak u drugi grad, mogao bi se tražiti i u prostoj nameri jednog čoveka da iz svojih, sadističkih razloga, maltretira sugrađane i stvara pometnju među njima. Što deluje kao najeralniji uzrok saobraćajnoj kolapsa.

Jer, kako drugačije objasniti da se istovoremeno otpočne renoviranje nekoliko ulica koje se prostiru od Ruzveltove do Zoološkog vrta dok je još uvek trajalo prelaganje kocki na Trgu republike. I kako drugačije objasniti to što radovi na tim ulicama još uvek nisu u potpunosti završeni(ugao Džordža Vašingtona i Hilandarske ulice) a paralelno se prokopavaju druge tačke u gradu.

Ujedno,  disciplina “potkopavanje” je i odlična preporuka za mesto ministra saobraćaja za koje se šuška da će pripasti upravo Vesiću – jer zašto bi samo stanovnici prestonice imali zadovoljstvo da vežbaju gimnastiku preskajući njegove kratere, kad to mogu da podele sa celom Srbijom.

U situaciji kad ne postoji ni naznaka da bi uskoro mogli da dočekamo novogodišnju rasvetu, koja je prethodne godine u ovo doba uveliko sijala, zamenik gradonačelnika je morao da pronađe neku zanimaciju i treba ga razumeti, jer je “dokon mozak je đavolje igralište”. Zato bi bilo dobro da Vesiću što pre neko omogući da se zanima sa novogodišnjom rasvetom kako bi skrenuo misli sa kopanja i rovarenja. U suprotnom, Beograd se može pretovoriti u veliki krater.

Izvor: Nova.rs