Kad ove dve žene progovore, tresu se i Vučić i SrbijaU trenucima kad opozicioni lideri (muškarci) nisu toliko agilni i efikasni u borbi protiv vlasti, na domaćoj javnoj sceni pojavila su se dve žene koje, svaka na svoj način, vode bitku protiv režima. U pitanju su potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i članica Saveta za borbu protiv korupcije, Jelisaveta Vasilić.

Iako Vasilić nije političarka, njeno ime su najčešće pominjali predstavnici vlasti u prethodnom periodu. Razlog – njena tvrdnja da joj se vojvođanski paori žale kako je brat predsednika Vučića pokupovao svo zemljište u Vojvodini.

Međutim, ime Jelisavete Vasilić je mnogo ranije prisutno u medijima koji su naklonjeni aktuelnom režimu. Naime, ona je ranije govorila da država vodi Telekom u predstečajni postupak i da Agencija za borbu protiv korupcije treba da istraži poslovanje ovog državnog preduzeća.

“Mi o tom poslovanju ništa znamo. Telekom ne primenjuje zakone, za Telekom nije propisano zakonito poslovanje”, govorila je ona.

Zbog toga se našla na udaru tabloida, koji su je opuživali, između ostalog, za sukob interesa zbog toga što njena ćerka vodi emisiju na kanalima Junajted medije.

“Da su se novinar i advokat potrudili da pročitaju članove Zakona i Pravilnik o radu Saveta, ne bi trebalo mene da pitaju da li sam u sukobu javnog interesa, niti da oko toga imaju bilo kakve dileme, jer je svima jasno da članovi Saveta nisu funkcioneri, niti vrše javne funkcije, niti odlučuju o bilo kojim funkcionerskim poslovima, niti prijavljuju svoju imovinu Agenciji, koja predstavlja jedan od najboljih načina srečavanja sukoba interesa”, isticala je Vasilić, komentarišući tako pisanje dnevnog lista Kurir, koji je prednjačio u napadima na nju.

I taman kad je nastalo zatišje, pojavio se intervju Jelisavete Vasilić u nedeljniku NIN, gde je govorila o poslovanju brata predsednika države Aleksandra Vučića.

“Mi to još nismo dokumentovali. Institucije odbijaju da sarađuju, ne daju nam dokumenta i to ukazuje na potpuni izostanak borbe protiv korupcije od strane vlasti u korist otvorene sistemske pljačke”, rekla je Vasilić za novi NIN.

Epilog: Ponovo je pokrenuta baražna paljba od strane tabloida, ali ovoga puta su, uz nju, državni funcioneri predvođeni Vučićem i premijerkom Brnabić, počeli da komentarišu rad Jelisavete Vasilić.

“Zamislite tu besmislenost, tu sramotu, da član Saveta za borbu protiv korupcije da sebi za pravo i da ga nije sramota da izgovori takvu rečenicu, pa to je kao rečenica… pa to nije rečenica ni ljudi na pijaci koji onako u prolazu razgovaraju jedni s drugima”, govorila je premijerka Ana Brnabić, dok je predsednik Vučić osvrnuo na porodicu članice Saveta za borbu protiv korupcije.

“Kaže ‘nema dokaza’, nema dokaza? I nije te sramota, priča ona iz tog tobož Saveta za borbu protiv korupcije, pa evo neka njena ćerka… Neka njena ćerka, neka njen zet pokaže svoju imovinu pa da vidite ko je korumpirani kriminalac”, poručivao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na posletku, priču je zaključila premijerka Brnabić pozivom da Vasilić podnese ostavku:

“Evo tako Vi kao članica Saveta za borbu protiv korupcije bacite blato na Andreja Vučića i već sam kod vas nekoliko puta govorila, vi znate da će se nešto zalepiti, iako tu nema ništa, to je sramota. Koji su to paori? Gde je to zemljište? Ili da ona žena lepo podnese ostavku i kaže – znate šta, preterala sam, jer toliko sam politički neobjektivna “, poručivala je Brnabić.

U odgovoru premijerki, Vasilić je istakla da neće podneti ostavku, podsećajući šeficu vlade ima nadležnost da je smeni:

“Zahvaljujem se predsednici Vlade što se konačno, posle mnogo godina, zainteresovala za rad Saveta, jer za ovih osam godina nikog iz Vlade nije interesovalo šta radimo, zašto radimo, kako radimo, iako smo mi savetodavno telo Vlade.  Naravno da neću dati ostavku, ali ću poručiti predsednici da je njena nadležnost da me razreši ako to želi i da predsednica Vlade može u svakom momentu to da uradi i bez moje odluke”, poručila je, između ostalog, Jelisaveta Vasilić.

Marinika Tepić: Najaktivnija opozicionarka

Mariniku Tepić javnost je prihvatila kao najborbeniju poslanicu, koja se nije libila da ispred mikrofona otvoreno govori o raznim aferama vlasti i njihovih saradnika, iako je zbog britkog jezika često bila na meti raznih napada i pretnji. Ostaće upameni grafiti širom Beograda “Marinika shvati, nećemo stati”, kojom se direktno aludiralo na ugrožavanje njenog života, a slične pretnje stigle su i od poslanika SNS Vladimira Đukanovića, koji je svoje reči sa Tvitera morao da objašnjava na sudu. Simpatije dela građana Tepićeva je dobila i zato što se uvek nalazi u prvim borbenim redovima svih demonstracija i protesta u poslednjih nekoliko godina, češće od bilo kojeg muškarca iz opozicije.

Potredsednica Stranke slobode i pravde takođe je prethodnom periodu govorila o “aferi Telekom”, optužujući vlast da tretira ovo državno preduzeće kao svoju “kasicu prasicu”

“Aleksandar Vučić momentalno da prestane da vrši pritisak na tužilaštvo i da brani kriminal i korupciju u Telekomu. Time što na ovaj način zapravo brani svoju stranačku kasicu, Vučić već drugi dan za redom javno utiče na tužilaštvo da ne postupa po zakonu, umesto da sačeka presude i posle toga brani koga god hoće. Nemuštim saopštenjem je uprava Telekoma sama priznala saradnju sa Igorom Žeželjem, vlasnikom “Kurira” i više firmi (Wireless Media, ćerke firme Mondo Inc, Firefly productions…) tvrdeći kako su transparentni, dok međusobne transakcije kriju kao zmija noge”, navela je, u pisanoj izjavi, Tepićeva.

Nakon priče oko poslovanja Telekoma, Tepićeva je otvorila pitanje poslovanja firme Aseko, čije jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić.

“Pored bratije Vučić, bratija Brnabić postala je prva u čerupanju budžeta. Ranije sam rekla da je samo od EPS-a firma Aseko u polednje dve godine od kada je ona premijerka dobila više od 20 miliona evra novca građana za razne usluge. Samo od EPS-a. Ovo je samo polovina novca koje je firma Aseko, gde je direktor Igor Brnabić, dobila iz budžeta, a u kupno je iz budžeta dobila 40 milona evra”, poručivala je Tepić.

Pored priče o Telekomu i Aseku, potpredsednica SSP bila govorila je u proteklom periodu i o “slučaju Kontić”, brodu Jovanjica koji je, prema njenim rečima, koristila partnerka Ane Brnabić, a i dalje se pamti njen susret sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, kojoj je pokušala da uruči ugovor Telekoma i vlasnika Kurira Igora Žeželja.

Suma sumarum, na srpskoj političkoj sceni, gde dominira jedna ličnost – Aleksandar Vučić, njegovi najveći oponenti su dve žene. Jedna koja stručno istražuje korupciju, druga koja kroz političko delovanje ukazuje na nju. Lideri opozicije (muškarci) mogli bi da se zapitaju zbog čega je to tako.

Izvor: Nova.rs