“Zagorka, sram Vas bilo!” Ispovest majke pretučenog dečaka



Nakon što je Zagorka Dolovac izjavila u intervjuu, kojim je posle više godina izašla iz medijske ilegale, da policija nije primenjivala silu nad demonstrantima već da su demonstranti upotrebili silu protiv državnih institucija i policije, kao i to da kritike dela javnosti predstavljaju "političku kampanju protiv javnog tužilaštva", razgovarali smo sa Mirjanom Tomić, majkom maloletnika kojeg je policija tukla za vreme protesta, a koja je izjave republičke javne tužiteljke ocenila kao - sramne.

“Mislim da bi gospođu trebalo da bude sramota. Mi koji smo mirno šetali smo napadnuti od strane policije. Mnogi od nas su videli ljude koji provociraju policiju, ali je bilo vrlo evidentno da ti ljudi nisu demonstranti, pa neka gospođa uradi svoj posao i neka sprovede istragu ko su oni bili. Sve je pod kamerama. Kako je nije sramota da izjavi da policija nije primenila silu?

Zakonski treba goniti policajce koji su tukli. Moj maloletni sin koji ima 16 godina i ja smo sedeli u Vlajkovićevoj ulici, na klupici u parku. Niti sam ja, niti on, davali bilo kakvog povoda, niti smo provocirali, a policija nas je napala. Mog sina su udarili pendrekom, da nisam bila tu da ga odbranim, ko zna šta bi se dogodilo.

Imam dokaze da su nas maltretirali. Tužno je da republička javna tužiteljka daje takve izjave, umesto da radi svoj posao”, rekla je Mirjana Tomić, majka maloletnika za Nova.rs.

Na njenu izjavu za naš portal nadovezao se i Luka Mihajlović iz Beogradskog centra za ljudska prava, organizacije koja je prva priskočila u pravnu pomoć mladiću koji je zverski isprebijan na Terazijama, kada ga je šutirao i udarao čitav kordon Žandarmerije.

“Izjava republičke javne tužiteljke o julskim protestima za nas, nažalost, nije iznenađujuća. Od jula do danas u javnosti niko nije osporio dužnost države da građane koji su se na protestima ponašali nezakonito procesuira i kazni. Međutim, odgovornost državnih službenika ne samo za torturu i zlostavljanje, već i za razna druga nepočinstva, se godinama unazad u Srbiji relativizuje, opravdava „državnim razlozima“ i stavlja „pod tepih“, a odgovornost za njihovu nekažnjivost u najvećoj meri snose javna tužilaštva.

Mi očekujemo da republička javna tužiteljka usmeri svoje kolege iz nižih tužilaštava da postupke protiv policijskih službenika koji su zlostavljali ljude na protestima vode brže i temeljnije. Prošlo je tri meseca od julskih protesta, a postupci protiv policijskih službenika koji su prebijali ljude pred kamerama se očigledno odugovlače.

Beogradski centar za ljudska prava će u narednom periodu insistirati na odgovornosti javnih tužilaca za propuste koji budu nastali u istraživanju ovih slučajeva policijskog nasilja i zahtevati da se iznosi naknade štete koje će država nesumnjivo platiti iz budžeta žrtvama torture i zlostavljanja regresiraju od odgovornih funkcionera i službenika u tužilaštvima i policiji”, kaže on za Nova.rs.

Na izjave Dolovac reagovao je ranije danas i Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

“Ono što je meni skandalozno u tom intervjuu jeste da je ona sve ove godine, ne samo tokom aktuelne već i prethodne vlasti, bila apsolutno suzdržana u vršenju sopstvenog posla, kao i u komentarisanju kriminalnih aktivnosti u javnosti. To je bilo i u ovom intervjuu. Ispostavilo se da ona ne može da komentariše Savamalu i Jovanjicu jer je to u nadležnosti nižeg tužilaštva, ne može da komentariše ni Krušik i progon Aleksandra Obradovića. Međutim, može i sigurna je da policijske snage nisu brutalno prebijale demonstrante, iako mi imamo najmanje tri snimka koja o tome svedoče”, naglasio je Manojlović.

Izvor: Nova.rs