DRAGAN VELIKIĆ - Isti ljudi



Piše: Dragan Velikić, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 12.11.2020. 

To se moralo dogoditi, jedino je bilo pitanje kada. I zato se malo ko iznenadio što je Vlada Srbije od prošlog ponedeljka uvela vize za sve zemlje Evropske unije. Samo na taj način moguće je sačuvati privredni rast, koji će ove godine dostići čitavih 10 posto, koliko je i planirano. Nepopularnom merom viznog režima, Srbija ograničava priliv stranih radnika. Zbog enormne nezaposlenosti u čitavoj Evropi, naša zemlja je postala idealna destinacija za rad na crno. Zahvaljujući mudroj politici srpske vlade „zlatno doba“ - kako svetski ekonomski eksperti nazivaju deceniju vladavine dinastije Vučić - još uvek traje.

Kada bi sutra ovu vest objavili srpski tabloidi i TV stanice sa nacionalnom frekvencijom, većina građana poverovala bi da je to istina. Kao što veruje da su sve afere naprednjaka od Krušika do Jovanjice, od pada helikoptera do ubistva Olivera Ivanovića, od Savamale do Vulinove tetke u Kanadi, od Telekomove kupovine medija do udesa sa smrtnim ishodom na naplatnoj rampi kod Doljevca, lažne, proizvedene u centrima moći bivše demokratske vlasti i njenih tajkuna Đilasa i Šolaka, koji u svojim rukama drže medijsku scenu Srbije i sva javna preduzeća. Oni iz senke vladaju Srbijom, jer poseduju kapital i moć. Ne biraju sredstva da ugroze pravednu politiku Aleksandra Vučića. Prema saznanjima bezbednosnih službi, njegov život neprekidno je u opasnosti. Kako i ne bi bio kada je predsednik po ko zna koji put objavio rat mafiji. On je Sveti Đorđe koji će na kraju ubiti aždaju korupcije. Istina, bio bi to jedinstven primer samoubistva.

Kada se suveren obraća podanicima, cilj mu je da njegove reči dospeju do mozga većine. Ne govori se na mitinzima zbog manjine. Slušajući Vučićeve govore svako normalan biće duboko zabrinut za većinu. Pitaće se u kojem to svetu živi? Kako je moguće da je u Srbiji proces zaglupljivanja toliko uspešan, sa tendencijom daljeg rasta. Nivo mentalne zapuštenosti populacije u Srbiji je na istorijskom maksimumu. Naprednjačka vlast polarizovala je društvo do pucanja, i urušila osnovne civilizacijske vrednosti. Samo se zapuštenim narodom može nesmetano manipulisati bez bojazni da će on otkriti prave ciljeve vlasti: korupciju, pljačku, bogaćenje.

I zato je osnivanje rijalitija na nacionalnim televizijama bio način da se stvore ovisnici zabave koja će danonoćno skretati pažnju narodnih masa sa suštinskih problema, hipnotizovati ih i učiniti nesposobnima da se zapitaju zašto žive na socijalnom dnu? Za to vreme obrću se milioni od reklama, tabloidi šire mržnju i strah, državne afere rešavaju se proizvodnjom novih afera, ekranima defiluju kriminalci i starlete koji su uzor mladima. Stepen zagađenja srpskog društva kompatibilan je vazduhu koji dišemo. Stasavaju generacije sa ugrađenom sistemskom greškom u domenu morala. I to je pravi smisao slogana predizborne kampanje naprednjaka: „Aleksandar Vučić - Za našu decu“.

Suština vladavine Aleksandra Vučića je ubiti u pojam zdravorazumske, ukinuti mogućnost svake suvisle reakcije. Jedini cilj je enormno bogaćenje. I zato je važno osloboditi ono najgore što drema u čoveku, razbiti mu imunološki sistem koji ga drži na strani dobra, koji ga sprečava da se odmetne u zlo. Za takvu politiku nema boljeg načina od ustoličenja vulina, rističevića, martinovića i ostalih stvorenja zone sumraka u stubove naprednjačke vlasti. Oni su uvreda za pamet. Ali, budući da je pameti sve manje, oni su uzori za armiju botova.

Isti su to ljudi u svim epohama koji čekaju da neko drugi u njihovo ime razmišlja i odlučuje. U Titovo vreme zvali su se samoupravljači, u Miloševićevo nacionalisti, a danas su to bezimena bića po društvenim mrežama. Evidentna je degradacija te populacije tokom poslednjih sedamdeset godina. Međutim, nemojmo se zavaravati, ovaj režim opstaje zahvaljujući simpatizerima znanja bez morala, tim modernim janjičarima na privremenom radu u ministarstvima i javnim preduzećima, u državnim institucijama, u kulturi i sportu.

A za kraj vest da je Vlada Srbije liberalizovala bezvizni režim sa Severnom Korejom i Belorusijom. Do sada je našim građanima za ulazak u pomenute zemlje bila dovoljna lična karta ili vozačka dozvola. Od idućeg ponedeljka za Severnu Koreju i Belorusiju neće nam biti potrebni nikakvi dokumenti. Neće biti potrebno ni da se putuje. Bićemo tamo.